Przejdź do głównej zawartości

Yerba mate – naturalny energetyk

Autor: Milena Zamojska

O prozdrowotnych właściwościach naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego wiedzą mieszkańcy Paragwaju, Argentyny lub Urugwaju, którzy ziołowym naparem raczą się niemalże codziennie. Herbata o silnych właściwościach pobudzających organizm zawitała do Polski, stając się poważną konkurencją dla kawy.

Tradycja picia zielonego naparu
Jak mówi tradycja, yerba mate została odkryta przez Jezuitów w XVII wieku, którzy jako misjonarze dotarli do dorzecza Panay w Ameryce Południowej. Miejscowa ludność masowo piła napar z liści miejscowego krzewu, który redukował zmęczenie, zmniejszał uczucie głodu, jak i dodawał energii. Zielony napar misjonarze przywieźli do Europy i rozpropagowali jako alternatywę dla chińskiej herbaty.

W Ameryce Południowej picie yerba mate przyjęło postać pewnego rytuału. Ceremoniał picia powtarzany  jest codziennie, wpływając na zacieśnienie więzi międzyludzkich. Uczestnicy siadają w kręgu przy ognisku, a osoba najstarsza wiekiem bądź gospodarz przygotowuje mate, którą pije, a następnie przekazuje współtowarzyszom. Zużyty susz wyrzuca się na ziemię, by w symboliczny sposób oddać matce naturze to, co dała.

Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate?
Rozpoczynając proces parzenia warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Ziół nie wolno zalewać wrzątkiem, gdyż wtedy susz się zaparzy, tracąc swoje pobudzające właściwości, a i sam smak będzie nieprzyjemny. Yerba mate najlepiej zalać wodą w temperaturze od 70 – 84 stopni Celsjusza. Mniejsza temperatura złagodzi smak, jednak zbyt niska sprawi, że napar nie będzie smaczny. Tradycyjnie napar podaje się w naczyniu zwanym matę, a sączy się go przez bombillę, czyli słomkę zakończoną sitem. Ważne, aby aby lejąc wodę wypełnić przestrzeń pomiędzy suszem, a ścianką naczynka. Herbatę można zalewać wielokrotnie, aż do momentu gdy straci esencję.
Energia na cały dzień
Coraz szersze grono osób wybiera specyfik z Paragwaju, zamiast wypłukującej magnez – kawy. Yerba mate oprócz walorów smakowych niesie ze sobą potężną dawkę energii na cały dzień. Napar pobudza do działania dzięki zawartości substancji z grupy ksnatyn – kofeiny oraz teobrominy. Napar zawiera również wiele potrzebnych dla organizmu witaminy m.in. A, C, H, PP oraz minerały- magnez, cynk, potas i chrom. Napar odżywia organizm, a w momentach kiedy jest wyczerpany, potrafi przywrócić siły witalne i umysłowe, które są niezbędne do nauki czy pracy. Napar z suszu świetnie wpływa na nasze samopoczucie, a także poprawia nastrój. Jest niczym naturalny antydepresant, którego działanie można porównać do uwalnianych podczas aktywności fizycznej, hormonów szczęścia –  endorfin.  Pijąc napar z ostrokrzewu paragwajskiego, zachowasz zdrowe ciało i otwarty umysł.


Po inspirację zajrzyj na www.nokaut.pl/yerba-mate
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian