Przejdź do głównej zawartości

Przyprawy i zioła, które pozwolą ci schudnąć

Nadeszła wiosna! Grube kurtki i szaliki chowamy w czeluściach szafy, zakładając na siebie – lekkie, przewiewne tkaniny. Wiosenne dni zachęcają do spacerów i założenia butów do biegania. Próbujemy zrzucić nagromadzone w czasie zimy –  kilogramy. Podejmujemy diety, żeby zdążyć do lata. W spalaniu tłuszczu pomogą nam zioła i przyprawy.

Papryczka chilli
Znana i lubiana nie tylko przez amatorów meksykańskiego burrito. Ostra papryka to naturalny pogromca tłuszczu.  Swoje właściwości zawdzięcza kapsaicynie – substancji, która sprawia, że papryczka ma tak piekący smak. Podrażniona błona śluzowa pobudza wytwarzanie ciepła w organizmie, a także zwiększa apetyt, ułatwiając trawienie. Dodając niewielkie ilości tej ostrej przyprawy do codziennych posiłków - przyśpieszysz swój metabolizm nawet o 25%.

Cynamon
Niezastąpiony składnik ciast, deserów oraz lemoniad. Korzenna przyprawa nie tylko nada smak puddingu, ale również pomoże spalić tkankę tłuszczową. Cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, obniżając apetyt i zmniejsza nagłe ataki głodu, podczas których jemy najmniej zdrowe artykuły. Przyprawa usprawni proces trawienia, wpływając korzystnie na metabolizm. Jego skuteczność jest udowodniona, dlatego jest również wykorzystywany jako składnik kremów antycellulitowych.

Imbir
Skarb orientalnej kuchni jest często niedoceniany pod względem zdrowotnym. Ten aromatyczny korzeń starty do sałatki, sosów, gulaszu czy zupy posiada właściwości rozgrzewające, które poprawiają trawienie. Przyprawa sprawia, że szybciej czujemy się syci po posiłku, dzięki czemu jemy mniej. Dodatkowo imbir przyśpiesza metabolizm, a także obniża poziom szkodliwego cholesterolu.

Kurkuma
Kurkumę wybieramy rzadziej niż curry, nie zdając sobie sprawy jak korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Ważny składnik kuchni indyjskiej nadaje żółty odcień potrawom. Jest idealny do marynowania mięsa, jak i aromatyzowania sosów. Spożywanie kurkumy skutkuje zahamowaniem powstawania komórek tłuszczowych w organizmie, ograniczając w ten sposób przyrost masy ciała.

Czosnek
Choć to naturalne lekarstwo na wiele chorób, czosnek spożywamy niechętnie ze względu na nieprzyjemny zapach. Możemy go jednak szybko zneutralizować, dodając do niego natkę pietruszki, jabłko czy biały ser. Wielu potrawom nadaje wyrazistego smaku. Czosnek pomaga również zmniejszyć wagę ciała, wpływając korzystnie na tempo przemiany materii, dzięki czemu łatwiej utrzymać szczupłą sylwetkę.

Autor: Milena Zamojska
Aby dowiedzieć się więcej o zbawiennych właściwościach przypraw i ziół warto zajrzeć na stronę przyprawy i zioła.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian