Rokitnik zwyczajny - leczy prawie wszystko

Rokitnik (źródło - wikimedia)
Rokitnik zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych nazywany czasem rosyjskim ananasem.
W Polsce w naturze wstępuje jedynie nad wybrzeżem Bałtyku, ale często jest sadzony na skwerkach jako roślina ozdobna.

Od niedawna rokitnik znowu wrócił do łask, bowiem wcześniej był dobre znany jako roślina lecznicza już w starożytnej Grecji. 
I nic dziwnego, bowiem zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników, a naukowcy i lekarze potwierdzają, że to jedna z najbardziej wartościowych roślin na świecie.

Zacznijmy od witamin - okazuje się, że rokitnik należy do grupy roślin o największej zawartości witaminy C. Dodatkowo ma bardzo dużą ilość witaminy E (porównywalną z orzechami i nasionami).

Ponadto zawiera w sobie kwasy tłuszczowe (omega-3, -6 i -9 ), fitosterole, aminokwasy, mikroelementy (np. cynk, wapń, żelazo) lipidy i betakaroten ( dzięki któremu owoce mają taką czerwono-pomarańczową barwę).

Medycyna tybetańska, ale również ludowa rosyjska znajduje szerokie zastosowanie rokitnika w leczeniu różnych chorób.
Wyciąg z owoców jest zalecany w chorobach układu pokarmowego. Leczy stany zapalne układu pokarmowego, wrzody żołądka oraz dwunastnicy oraz biegunki.
Ponadto pomaga w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, przy dolegliwościach gośćcowych, krwawieniach, schorzeniach skórnych czy zakrzepowym zapaleniu żył.

Rokitnik można też stosować zewnętrznie. Wyciąg olejowy z owoców stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach i stanach zapalnych skóry, grzybicach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy czy nadżerkach.
Podobne właściwości mają również napary z liści.

Współcześni lekarze wiedzą, że rokitnik stymuluje system immunologiczny, pomaga na infekcje i drobnoustroje, zwalcza wolne rodniki, poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii, odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, wspomaga gojenie ran, likwiduje blizny i przebarwienia na skórze, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych, wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach, dodaje energii i witalności, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne.
Prawda, że to cudowny lek?

Pamiętajmy, najzdrowszy jest rokitnik spożywany na surowo, ale można go przyjmować w postaci dżemów, konfitur, soków czy nalewek


Komentarze