Kapusta włoska została sprowadzona do Polski przez Królową Bonę. Było to dość dawno, dlatego trochę dziwne, że pojawia się na naszych stołach znacznie rzadziej niż kapusta biała czy czerwona.
A szkoda, bo to małokaloryczne (około 30 kcal na 100 g) i bardzo zdrowe warzywo.
Mogą ją jeść nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą, w zamian za to dostarczy naszemu organizmowi witamin z grupy B, A, K. Jest też bogata w witaminę C - już zjedzenie 100 gram surowej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Według medycyny ludowej nie ma lepszego środka na kaca. Ponadto działa dobrze na choroby stawów, obrzęki i wszelakie guzy.
Dla osób dbających o zdrowy wygląd mam dobrą wiadomość: dzięki witaminom i pierwiastkom (siarka, arsen, wapń, magnez, potas) zawartym w kapuście będziecie mieć piękne włosy, skórę i paznokcie.
Picie soku z kapusty pomaga nie tylko po przepiciu, ale wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i zapobiega anemii.
Obecnie coraz głośniej jest też o przeciwnowotworowych właściwościach kapusty.
Mało - to ostateczny argument - jest po prostu smaczna!
A szkoda, bo to małokaloryczne (około 30 kcal na 100 g) i bardzo zdrowe warzywo.
Mogą ją jeść nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą, w zamian za to dostarczy naszemu organizmowi witamin z grupy B, A, K. Jest też bogata w witaminę C - już zjedzenie 100 gram surowej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Według medycyny ludowej nie ma lepszego środka na kaca. Ponadto działa dobrze na choroby stawów, obrzęki i wszelakie guzy.
Dla osób dbających o zdrowy wygląd mam dobrą wiadomość: dzięki witaminom i pierwiastkom (siarka, arsen, wapń, magnez, potas) zawartym w kapuście będziecie mieć piękne włosy, skórę i paznokcie.
Picie soku z kapusty pomaga nie tylko po przepiciu, ale wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i zapobiega anemii.
Obecnie coraz głośniej jest też o przeciwnowotworowych właściwościach kapusty.
Mało - to ostateczny argument - jest po prostu smaczna!
Komentarze
Prześlij komentarz