Przejdź do głównej zawartości

Wyjątkowe właściwości afrykańskiej herbaty z czerwonego krzewu

Zielona herbata dorobiła się poważne konkurencji. „Rooibos” znaczy czerwony krzew i jest południowoafrykańskim ziołem, tak bogatym w przeciwutleniacze, że rzuca wyzwanie zielonej herbacie.

Przeprowadzono już wiele badań oraz udowodniono szeroki zakres korzyści płynących ze spożywania herbaty rooibos, w tym zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz hamowanie starzenia się.
Zdaniem ekspertów, rooibos może pretendować uzyskania określeń typu antymutagenny, antyrakotwórczy, o działaniu przeciwzapalnym czy antywirusowym. Przeciwutleniacz kwercetyna, również nazywany (nie bez powodu) królem przeciwutleniaczy, jest elementem, który sprawia, że herbata z czerwonokrzewiu jest pancerzem przeciwko różnego rodzaju dolegliwościom i chorobom.
Oprócz kwercetyny rooibos zawiera dwa mniej znane, rzadkie przeciwutleniacze – aspalatynę oraz notofaginę. Według ekspertów oba posiadają właściwości relaksujące układ nerwowy oraz mają potencjał redukować ryzyko związane z chorobą Alzheimera.
Sytuacje wpływające na układ trawienny jak zgaga, wrzody czy zaparcia mogą również być załagodzone dzięki herbacie z czerwonokrzewiu. Fakt, że ma kojący wpływ na układ nerwowy, powoduje, że jest idealnym napojem dla ludzi cierpiących na drażliwość, bezsenność, bóle głowy, zaburzenia snu, wysokie ciśnienie krwi, a nawet może pomagać wyjść z umiarkowanej depresji. Wydaje się, że lista potencjalnych zastosowań dla rooibos jest jeszcze dłuższa, a do tego można doliczyć wpływ na walkę z chorobami skóry jak egzema, wysypki oraz inne podrażnienia.
Normalny metabolizm komórek uwalnia wolne rodniki tlenu jako produkt uboczny. Rodniki te mogą negatywnie wpływać na białko i tłuszcze w organizmie, a niektórzy naukowcy twierdzą, że duża ich ilość może oddziaływać na nasz cały system – na nasze DNA.
Wolne rodniki powodują reakcję łańcuchową związaną z uszkodzeniami ciała ludzkiego. Ten proces może być zatrzymany lub przynajmniej przerwany przez przyjmowanie przeciwutleniaczy. Witamina C, witamina E oraz karotenoidy to dobrze znane antyutleniacze, które z łatwością można znaleźć w owocach czy olejach roślinnych oraz warzywach. Natomiast bogactwo flawonidów oraz innych tego typu przeciwutleniaczy znajdziemy w herbacie rooibos.
Eksperci są również zgodni co do dobrego wpływu rooibos na astmę, katar sienny (alergie), sapanie i alergiczny kaszel. Jest bogatym źródłem cynku, kwasu alfa-hydroksylowego, manganu oraz naturalnie występującego fluorku magnezu, co dodatkowo korzystnie wpływa na stanukładu nerwowego. Rooibos jest uznawana za bezpieczną dla kobiet w ciąży oraz karmiących, a nawet dla niemowlaków. Jest produktem bezkofeinowym i może być podawana dzieciom mającym kolki, ze względu na anty-kurczowe efekty. To jeszcze nie wszystko. Brak kwasu szczawiowego w czerwonokrzewiu powoduje, że jest to również dobry napój dla osób cierpiących z powodu kamieni nerkowych.
Rooibos wydaje się być ziołem zbyt wspaniałym, aby okazało się prawdziwe. Jednakże zyskuje coraz większą popularność na świecie właśnie ze względu na właściwości chroniące nasze zdrowie. Być może puszka rooibos w kuchni może oszczędzić nam niektórych dolegliwości, a nawet  paru wizyt u lekarzy. Wasza decyzja – może warto spróbować?

Artelis.pl serwis z artykułami do przedruku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian