Dlaczego powinniśmy jeść czereśnie:
- by być pięknym i młodym
- by uchronić się przed nadciśnieniem
- by ustrzec się przed nowotworami
- by uregulować pracę przewodu pokarmowego
- by zadbać o swoje stawy
- by zadbać o swoje serce
- by oczyścić organizm z toksyn
- itd.
Te duże i jak najciemniejsze. Dlaczego? - bo te ciemne zawierają więcej antocyjanów (czyli przeciwutleniaczy) które chronią przed nowotworami, nadciśnieniem i hamują procesy starzenia.
Francuzi polecają aby w sezonie zjadać po 0,5 kg dziennie zstępując nimi jeden z posiłków. To właśnie w Galicji dawno temu stosowano czereśnie w walce z artretyzmem oraz chorobami pęcherza moczowego. Potwierdza to współczesna farmakologia - duża zawartość w owocach witaminy B5 pomaga osobom chorym na artretyzm.
Jedzenie tych owoców wpływa także korzystnie na naszą skórę. Już po kilku tygodniach "objadania" się czereśniami cera staje się wygładzona i bardziej nawilżona.
W 10 dag owoców mamy aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli. Nic dziwnego, że działa to dobroczynnie wpływa na nasze serce i nerki oraz korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
A teraz mała sensacja - czereśnie dostarczają nam więcej jodu w 100 g niż np. ryby morskie! Dzięki temu taka dieta pomaga nam w przemianie materii i wspomaga pracę tarczycy.
Owoce czereśni zawierają między innymi: wapń, żelazo, jod, potas a także witaminy A, B, C i PP.
Nie są też nadmiernie kaloryczne 100 g czereśni = 60 kcal.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz