Przejdź do głównej zawartości

Imbir - niezwykły korzeń

Imbir - niezwykły korzeń

Autor: Magdalena Kaczmarska

Imbir jest rodzajem byliny z rodziny imbirowatych, do której należy inna super przyprawa – kurkuma. Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii. Jak wykazują najnowsze badania, ekstrakt z imbiru ma niezwykłe właściwości powodujące kurczenie się komórek nowotworowych.

Ale najbardziej zadziwiające jest to, że imbir jest skuteczniejszy niż wiele leków antyrakowych dotąd stosowanych, które okazały się przy nim zupełnie nieefektywne, w dodatku powodujące występowanie mnóstwa skutków ubocznych, łącznie ze zwiększoną śmiertelnością przyjmujących te leki pacjentów. Popularny na całym świecie korzeń imbiru wykazuje natomiast skuteczność w leczeniu daleko przewyższającą nawet te najnowsze i najbardziej zaawansowanie medycznie farmaceutyki antyrakowe.

Badania przeprowadzone (na razie na myszach) na uniwersytecie stanowym w Georgii (USA) wykazały, że ekstrakt z imbiru powodował kurczenie się guzów prostaty w 56% przypadkach.

Poza właściwościami antyrakowymi imbiru zaobserwowano również jego działanie przeciwzapalne oraz wysoką zawartość prozdrowotnych i wydłużających życie antyoksydantów.

Więc co z lekami stosowanymi dotychczas? Czy ten powszechnie dostępny korzeń naprawdę przewyższa skutecznością zaawansowane farmaceutyki, często przepisywane przez lekarzy jako „jedyna opcja” dla chorych na raka?

Okazuje się, że leki te nie tylko są poważnie nieefektywne w leczeniu raka – nie tylko nie zmniejszają go, ale nawet w wielu przypadkach powodują rozrost guzów, przyspieszając śmierć pacjentów.

Reasumując, guzy rosły większe i bardziej agresywne, a dodatkowo następowały ich przerzuty. Według naukowców z Beth Deaconess Medical Center w Bostonie, powszechnie stosowane leki refundowane okazały się wręcz wyrokiem śmierci dla wielu pacjentów.

Dr Raghu Kalluri (autor powyższych badań) potwierdził w swojej wypowiedzi: „Jakimkolwiek manipulacjom poddawano leczone guzy, powodowały one nieodwracalny ich rozrost i przerzuty, w efekcie przyspieszając tylko śmierć pacjentów.” Warto tu nadmienić, że są to leki propagowane przez główne środowisko medyczne…

Tymczasem imbir, używany jako przyprawa w kuchniach niemal całego świata od tysięcy lat, oprócz skuteczności w powodowaniu zmniejszania się rozmiarów guzów, nie wykazuje żadnych skutków ubocznych! Nie powoduje powstawania „super guzów”, a hamuje znacząco rozrost komórek rakowych (badania dot. raka prostaty) oraz przyspiesza efekt ich samounicestwienia.

Do tej pory 17 innych przeprowadzonych badań wykazało te same wyniki – czyli antyrakowe i ogólnie prozdrowotne działanie imbiru.


Magdalena Kaczmarska
www.zeroglutenu.com.pl

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis.pl - Miasta Artykułów"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar