Przejdź do głównej zawartości

Czy światło słoneczne może wydłużać życie?

Czy światło słoneczne może wydłużać życie?

Autor: Alan Kyne Perry

Wystawianie skóry na światło słoneczne może pomóc w redukowaniu ciśnienia krwi, zmniejszać ryzyko ataku serca oraz zawału, a także – jak sugerują nowe badania – wydłużyć życie.

Naukowcy wykazali, że kiedy nasza skóra jest wystawiona na promienie słoneczne, pewien związek jest uwalniany w naszych naczyniach krwionośnych, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Odkrycia te sugerują, że wystawienie na światło słoneczne poprawia zdrowie ogólnie, ponieważ korzyści z obniżenia ciśnienia krwi znacznie przewyższają ryzyko rozwoju raka skóry. Badania są prowadzone przez Uniwersytet w Edynburgu.

Choroby serca oraz zawały są łączone z wysokim ciśnieniem krwi i ocenia się, że mogą doprowadzić do około 80 razy większej ilości zgonów niż do tych spowodowanych rakiem skóry (należy nadmienić, że badania są prowadzone na terenie Wielkiej Brytanii).

Produkcja wspomnianego związku, który redukuje ciśnienie – którym jest po prostu tlenek azotu – wydziela się w ciele produkującym witaminę D, której poziom wzrasta właśnie podczas przebywania na słońcu. Do tej pory był uważany za jedyną korzyć dla ludzkiego organizmu związaną ze słońcem.

Główne założenia oraz dowody tych badań będą zaprezentowane w najbliższy piątek (10 maja 2013) na jednym z największych kongresów ekspertów skóry, który odbędzie się w Edynburgu.

Naukowcy badali ciśnienie krwi 24 ochotników, którzy siedzieli pod lampami opalającymi przez dwie sesje trwające 20 minut każda. W pierwszej sesji uczestnicy badań zostali wystawieni zarówno na promienie ultrafioletowe oraz ciepło lamp. W drugiej sesji ultrafioletowe promienie zostały zablokowane, zatem jedynie ciepło miało wpływ na skórę.

Rezultaty wykazały, że ciśnienie krwi znacząco spadło na jedną godzinę po wystawieniu organizmu na działanie promieni ultrafioletowych, ale po wykonaniu drugiej sesji (wystawienie jedynie na ciepło lamp), takich zachowań nie zanotowano. Naukowcy twierdzą, że pokazuje to, iż promienie słoneczne mają wpływ na lepsze zdrowie. Należy dodać, że poziomy witaminy D w obu przypadkach pozostały niezmienione.

Dr Richard Weller, starszy wykładowca dermatologii na Uniwersytecie w Edynburgu powiedział: „Podejrzewamy, że korzyści dla zdrowa serca są znacznie większe niż potencjalne ryzyko raka skóry. Prace jakie wykonaliśmy pokazują mechanizm, który to uzasadnia. Badania wykazują również, że brane samych suplementów witaminy D nie jest w stanie zrekompensować braku światła słonecznego”.

„W dalszych badaniach planujemy przyjrzeć się ryzyku chorób serca oraz raka skóry u osób, które w różnej ilości były wystawiane na działanie słońca. Jeśli potwierdzą one, że światło słoneczne redukuje współczynnik śmiertelności w obu przypadkach, należy będzie ponownie rozważyć obecne porady związane z ekspozycją na promienie słoneczne” – zakończył Weller.


Alan Kyne Perry
KOMPRESJA MAGAZINE
Kosmos, tajemnice Wszechswiata, nowinki naukowe, zdrowie, medycyna, kultura i sztuka, filmy online
www.kompresja.pl

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis.pl - Miasta Artykułów"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian