Przejdź do głównej zawartości

5 mitów na temat zdrowego odżywiania - sprawdź się

Dieta – słowo-koszmar dla wielu z nas. Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że znakomita część ludzkości (ze szczególnym wskazaniem na płeć piękną) przynajmniej raz próbowała stosować się do programu żywieniowego, który ostatecznie miał zagwarantować wyraźny spadek wagi.

Przyjrzyjmy się zatem pięciu najważniejszym mitom, które sprawiają, że wciąż nam daleko do upragnionej wagi:
  • Żywność typu ‘light’ – jedno z największych zagrożeń dla naszego organizmu. Fakt, że dany produkt nie zawiera tłuszczów, nie znaczy jednocześnie, że nie pozostanie bez wpływu na naszą sylwetkę. Tyjemy przecież również ze względu na spożywane węglowodany, które ukryte są pod nazwami składników takich jak sacharoza czy fruktoza. A cukry proste są przecież największym sprzymierzeńcem tkanki tłuszczowej.
  • 1000 kalorii dziennie – bzdura! Ilość spożywanych kalorii powinna być ściśle dopasowana nie tylko do twoich oczekiwań, ale przede wszystkim indywidualnych uwarunkowań, takich jak wzrost, waga czy metabolizm. Po szczegóły najlepiej udać się do dietetyka, niemniej zdroworozsądkowa osoba jest w stanie od razu odróżnić dobry plan żywieniowy od diety, która nastawiona jest na doraźny rezultat, zakończony jednocześnie efektem jo-jo.
  • Jedz mniej. Wiele diet zasadza się na niedopuszczalnej zasadzie – ograniczenia spożywanych kalorii. Nasze ciało o wiele lepiej jednak czuje się, kiedy dostarczamy posiłki częściej, a w mniejszych ilościach. Tkanka tłuszczowa jest niczym więcej jak magazynem, gdzie składowane są niespalone na bieżąco kalorie. Dlatego najlepiej jest wyszukać przepisy na kilka wysokoproteinowych posiłków, które wspomogą nas w tym zadaniu.
  • Owoce są dobre, bo mają dużo witamin. To oczywiście prawda, jest jednak jeszcze druga strona medalu – oprócz witamin zawierają również sporo cukrów prostych. Jedzone w godzinach późnowieczornych sprawiają, że nasz brzuch wcale nie maleje w takim tempie, jakiego byśmy sobie życzyli.
  • Dwa razy cięższy trening przyniesie dwa razy lepszy rezultat – kolejne błędne przekonanie, które może nas wpędzić w pętlę frustracji. Zazwyczaj pierwsze efekty ćwiczeń widać już po kilku tygodniach. Wtedy przychodzi jeden z najgroźniejszych momentów – próbujemy zwiększać intensywność wykonywanych serii w nadziei, że przyniosą one lepsze efekty. Zazwyczaj jednak wpadamy w błędne koło, nie dając naszemu organizmowi czasu na regenerację. Wtedy bardzo łatwo o zniechęcenie i ostateczne zaniechanie ćwiczeń.

Autor: Tomasz Galicki


Jak jeść zdrowo i smacznie? Sprawdź tutaj!

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis.pl - Miasta Artykułów"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar