Przejdź do głównej zawartości

Owoce długowieczności, wywodzące się z terenów podnóży Himalajów

Owoce długowieczności, wywodzące się z terenów podnóży Himalajów.

Autor: Ilthien

Ostatnio najwięcej osób czytało o potędze samouzdrawiania. Więc dziś o zdrowiu i realizacji marzeń. Współpracując kilka lat z firma kosmetyczną zauważyłam, że większość kobiet zrobi wiele, aby zatrzymać czas, młodość, piękny wygląd. Dla mnie osobiście priorytetem jest zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia, ale skoro mi osta

Jak zwykle przypadkiem wpadłam kiedyś na owoce goi. Słyszałeś kiedyś o nich?
Pochodzą z podnóży Himalajów, stamtąd  sztorm przeniósł je do Ameryki, skąd trafiły do Europy.
Jagody goi występują pod wieloma nazwami między innymi kolcowój chiński,kolcowój szkarłatny, kolcowój pospolity. Nazywane są najzdrowszymi owocami świata, owocami życia, owocami wiecznej młodości, owocami długowieczności. 
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Znana jest legenda o długowieczności - Li Quing Yen. Żył on 256 lat i codziennie jadł jagody goi. Podobno pochował 23 żony i pozostawił po sobie 180 dzieci. Wydaje się to mocno nieprawdopodobne, jednak jest dość dobrze udokumentowane.
Skład jagód kolcowoju (jagód goi) potwierdza ich lecznicze i odmładzające właściwości.
  Odkryto, że jagody goi zawierają między innymi: 6 podstawowych witamin (m.in. ogromną ilość witaminy C, poza tym witaminy z grupy B oraz E); 11 podstawowych mikroelementów,18 aminokwasów; 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne); 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
Owoce są niskokaloryczne (w 100g produktu: węglowodany: 68g, białko: 12g, tłuszcze: 10g, błonnik: 10g).
Jagody goi są polecane jako środek skuteczny w chińskiej literaturze zielarskiej.
W tradycyjnej medycynie wschodu są stosowane jako lek przy chorobach nerek, serca, płuc, przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby oraz na wzmocnienie oczu, mięśni i kości.
W wyniku spożywania jagód goi hamuje się syntezę cholesterolu zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.
Długotrwałe stosowanie zapewnia: wzmocnienie stawów, kości, wzmocnienie systemu odpornościowego, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność i wzrok.  
Spożywanie kolcowoju chińskiego zaleca się dzieciom z obniżona odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Dieta bogata w te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia. Powszechne jest przekonanie o pozytywnym wpływie tych owoców na męską płodność i potencję.
 Zawierają:  Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g).
Posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Są niskokaloryczne.
Znajdują się na 3 miejscu naturalnych źródeł witaminy C na świecie - 2500 mg w 100g
Obecnie jagody Goi są polecane jako roślina o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym. Wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia, wspomagają układ odpornościowy, poprawiają potencję, korzystnie wpływają na ogólna kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniają procesy starzenia.
Gdzie je kupić? Osobiście polecam poszukanie dobrego sklepu internetowego specjalizujacego się właśnie w sprzedaży tych owoców.
Można je również uprawiać w Polsce, to informacja dla osób, które nie zapominaja podlewać roślin tak jak ja. należy jednak pamiętać, aby zbierając owoce nie dotykać ich palcami, ponieważ wówczas tracą cenne właściwości.
W mojej diecie zagościły na dobre, 200 lat życia to może przesada, ale warto jak najdłużej być zdrowym i sprawnym, a coraz częściej ludzie już po 40 maja poważne dolegliwości zdrowotne. Może więc warto spróbować wspierać organizm?

Jolanta Jabłońska
więcej o owocach długowieczności na stronie: http://www.jolantajablonska.blogspot.com/

Artykuły do przedruku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian