Przejdź do głównej zawartości

Domowy przepis na pyszny miodek :)

Artykuł pochodzi z bloga: http://anessca.blogspot.com/2013/05/domowy-przepis-na-pyszny-miodek.html

Wszyscy, którzy pasjonują się ziołolecznictwem i naturalnymi sposobami na przeziębienia, na pewno będą zaciekawieni tą notką :) U mnie w rodzinie to już chyba jest tradycją, że i babcia, moja mama, siostra oraz ja przygotowujemy na wiosnę wspaniały słodki nektar, który - jako naturalny złoty środek na przeziębienia również doskonale sprawdza się w zimowe wieczory jako dodatek do herbaty czy syrop na kaszel. 
Miodek wykonywany jest z kwiatów mniszka lekarskiego (pospolicie nazywanego mleczem, choć należy pamiętać, że są to dwie różne rośliny!!!). Każde dziecko wie, że mlecze są trujące, bo tak mówią rodzice, ale pod tym kamuflażem kryje się leczniczy zalążek samych dobroci tej rośliny :)
Od wieków mniszek lekarski używany jest jako lek rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego.  Powoduje wzrost wydzielanych soków trawiennych i działa moczopędnie nie powodując obniżenia poziomu potasu znajdującego się w krwi. 
Dzieje się tak, ponieważ roślina ta jest bardzo bogata w ten minerał. 
Zioło znajduje zastosowanie również w:
  • leczeniu anemii, ze względu na duży zasób w sole mineralne i witaminy;
  • oczyszczaniu organizmu z krążących w nim toksyn, co skutkuje przywróceniem prawidłowego składu krwi;
  • wzmocnieniu układu odpornościowego (zawarty w mleczu interferon zmusza organizm do walki z bakteriami i wirusami);
  • odbudowywaniu serca i naczyń krwionośnych;
  • obniżaniu lub w podwyższaniu poziomu cukru we krwi;
  • zwalczaniu kurzajek i brodawek poprzez stosowanie okładów ze świeżych liści lub z białego soku (zwanego mleczkiem) wydzielanego przez nie;
  • procesie gojenia się uszkodzeń skóry;
  • leczeniu przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej;
  • regulacji zaburzeń miesiączkowania i jajeczkowania u kobiet.
Jak widzimy, zalet jest naprawdę wiele! 
Dlatego dzisiaj podaję Wam przepis na miód z mniszka lekarskiego:

Składniki:
500 kwiatów mniszka lekarskiego
1litr zimnej wody
1kg cukru
2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy
Wykonanie:
Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego (wiosna to najlepsza pora na zebranie kwiatów np. podczas spaceru po łące) należy przepłukać w zimnej wodzie i rozłożyć na stole wyściełanym ręcznikiem papierowym w celu wyzbycia się wszelkich owadów znajdujących się w kwiatach. Następnie nasze żółte małe słoneczka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Całość należy zagotować nie przykrywając. Dopiero zagotowane kwiaty można przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu napar trzeba przecedzić przez drobne sitko, a kwiaty wygnieść najlepiej łyżką bądź widelcem. Powstały płyn przelać do wysokiego garnka i zagotować. Następnie dodać  sok z cytryny lub pomarańczy oraz cukier i mieszać drewnianą łyżką tak długo dopóki całkowicie się nie rozpuści. Miksturę gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Kiedy sporządzany przez nas syrop zacznie się mocno pienić, to możemy uznać go za gotowy i zdjąć garnek z ognia. Do przygotowanych i wcześniej wyparzonych słoiczków należy przelać jeszcze gorący złocisty nektar. Słoiczki szczelnie zamknąć i na 15 minut ustawić je dnem do góry. Takie przygotowanie zapewni długie przechowywanie wykonanego produktu.

Gorąco polecam i na Zdrowie!
Przeciwwskazania!
Osoby borykające się z problemem wrzodów żołądka (ogólnie układu pokarmowego) nie powinny stosować leków zawierających w swoim składzie wyciąg z mniszka lekarskiego, bowiem roślina ta podnosi ilość soków żołądkowych. Z kolei u innych osób może wywołać alergię w postaci drobnej wysypki na skórze.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian