Przejdź do głównej zawartości

Cebula, cenili ją już przed wojną!

 


Ostatnio "wpadła" mi w ręce wydana w 1938 roku książka Jana Biegańskiego "Ziołolecznictwo. Nasze zioła i leczenie się nimi".

Jest tam wiele ciekawych stwierdzeń na temat cebuli, które do dziś są aktualne, a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że są na nowo "odkrywane". Zresztą przeczytajcie sami kilka cytatów na temat cebuli z tej książki:

"Jako lek należy do bardzo starych i dotąd w lecznictwie, wprawdzie ludowym, cieszy się wielkim uznaniem. Zaliczyłbym cebulę do tych roślin, które może tylko przez codzienne stykanie się z nimi, opatrzenie, uwagi lekarzy nie zwróciły i dlatego nie zostały w lecznictwie
należycie wyzyskane."

"Zastosowanie: cebula jest znakomitym środkiem, ułatwiającym odrzucanie flegmy przy katarach dróg oddechowych. Upieczona albo uduszona z miodem, roztarta na miazgę i zmieszana ze szklanką gorącego mleka daje gotową dozę lekarstwa, które wypić należy na noc, przed samym położeniem się do łóżka. Naturalnie, kto ma możność poleżeć w łóżku dni kilka, może sobie taką porcję wypić rano i wieczór. Już w kilka godzin po wypiciu flegma z łatwością odchodzi, rzężenie się zmniejsza i oddech staje się głębokim i lekkim. Przy leżeniu w łóżku, po paru dniach stosowania cebuli, np. zapalenie oskrzeli przechodzi."

" Zewnętrznie cebula, w powyższy sposób przygotowana, tj. upieczona albo uduszona pod nakryciem i następnie roztarta, daje znakomity kataplazm rozmiękczająco przegryzający przy owrzodzeniach, które muszą się obrać, pęknąć i wyrzucić ropę, np. przy antraksach, zwykle boleśnie krajanych i operowanych. Cebulę, jeszcze możliwie gorącą, wykłada się na kawałek płótna, warstwę grubą na 3 - 4 centymetry i bezpośrednio przykłada do chorego miejsca, nakrywa ceratką i ciepło podwiązuje. Już po 12 - 14 godzinach antraks pęka, mało tego, kompletnie wylatuje, tworząc obszerną dziurę, z której rdzenie wyciąga się jak wiszące knoty, bez bólu. Jeżeli jeden kataplazm nie wystarczy, należy położyć drugi, przygotowany jednak
ze świeżej cebuli."

"W Bułgarii i Jugosławii gdzie surowa cebula służy wprost za codzienny pokarm i zjadana jest w dużych ilościach (np. duże dwie sztuki do śniadania) choroba raka jest nieznana zupełnie (prof. Lachowski). Na surowo również spożywana działa uspokajająco przy zaburzeniach
nerwowych."

Te przepisy możecie skonfrontować z obecną wiedzą na temat właściwości zdrowotnych cebuli. Proponuję również przeczytać wcześniejsze wpisy z tego bloga poświęcone cebuli:




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Cykoria podróżnik czyli batożek św.Piotra - pożyteczna roślina lecznicza

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) jest znana w Polsce pod różnymi ludowymi nazwami. Mi najbardziej podoba się określenie " batożki świętego Piotra ". Ale są i nazwy, które mogą sugerować, że to ważne ziele dla mężczyzn: twardostój, poruszeniec męski czy zrusze­niec. 😅 Cykoria występuje powszechnie przy drogach, nieużytkach i na pastwiskach. Należy do rodziny astrowatych. Dawniej, w XVIII wieku korzeń cykorii podróżnik używany był jako namiastka kawy. A moja prababcia opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku tabory cygańskie które koczowały w pobliżu jej miejsca zamieszkania używały cykorii do sporządzenia napoju przypominającego w smaku kawę. Nie byli głupi ci Romowie, bowiem zawarta w korzeniu cykorii inulina wpływa na dobrą pracę jelit i jest polecana przy  wzdęciach,  braku apetytu i  złym trawieniu. Kiedy z przeziębieniem, z nieżytem  górnych dróg oddechowych  poszlibyście na Podlasiu do znachorki, to poleciłaby Wam  okłady na klatkę piersiow

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar