Przejdź do głównej zawartości

Domowy przepis na pyszny miodek :)

Artykuł pochodzi z bloga: http://anessca.blogspot.com/2013/05/domowy-przepis-na-pyszny-miodek.html

Wszyscy, którzy pasjonują się ziołolecznictwem i naturalnymi sposobami na przeziębienia, na pewno będą zaciekawieni tą notką :) U mnie w rodzinie to już chyba jest tradycją, że i babcia, moja mama, siostra oraz ja przygotowujemy na wiosnę wspaniały słodki nektar, który - jako naturalny złoty środek na przeziębienia również doskonale sprawdza się w zimowe wieczory jako dodatek do herbaty czy syrop na kaszel. 
Miodek wykonywany jest z kwiatów mniszka lekarskiego (pospolicie nazywanego mleczem, choć należy pamiętać, że są to dwie różne rośliny!!!). Każde dziecko wie, że mlecze są trujące, bo tak mówią rodzice, ale pod tym kamuflażem kryje się leczniczy zalążek samych dobroci tej rośliny :)
Od wieków mniszek lekarski używany jest jako lek rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego.  Powoduje wzrost wydzielanych soków trawiennych i działa moczopędnie nie powodując obniżenia poziomu potasu znajdującego się w krwi. 
Dzieje się tak, ponieważ roślina ta jest bardzo bogata w ten minerał. 
Zioło znajduje zastosowanie również w:
  • leczeniu anemii, ze względu na duży zasób w sole mineralne i witaminy;
  • oczyszczaniu organizmu z krążących w nim toksyn, co skutkuje przywróceniem prawidłowego składu krwi;
  • wzmocnieniu układu odpornościowego (zawarty w mleczu interferon zmusza organizm do walki z bakteriami i wirusami);
  • odbudowywaniu serca i naczyń krwionośnych;
  • obniżaniu lub w podwyższaniu poziomu cukru we krwi;
  • zwalczaniu kurzajek i brodawek poprzez stosowanie okładów ze świeżych liści lub z białego soku (zwanego mleczkiem) wydzielanego przez nie;
  • procesie gojenia się uszkodzeń skóry;
  • leczeniu przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej;
  • regulacji zaburzeń miesiączkowania i jajeczkowania u kobiet.
Jak widzimy, zalet jest naprawdę wiele! 
Dlatego dzisiaj podaję Wam przepis na miód z mniszka lekarskiego:

Składniki:
500 kwiatów mniszka lekarskiego
1litr zimnej wody
1kg cukru
2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy
Wykonanie:
Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego (wiosna to najlepsza pora na zebranie kwiatów np. podczas spaceru po łące) należy przepłukać w zimnej wodzie i rozłożyć na stole wyściełanym ręcznikiem papierowym w celu wyzbycia się wszelkich owadów znajdujących się w kwiatach. Następnie nasze żółte małe słoneczka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Całość należy zagotować nie przykrywając. Dopiero zagotowane kwiaty można przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu napar trzeba przecedzić przez drobne sitko, a kwiaty wygnieść najlepiej łyżką bądź widelcem. Powstały płyn przelać do wysokiego garnka i zagotować. Następnie dodać  sok z cytryny lub pomarańczy oraz cukier i mieszać drewnianą łyżką tak długo dopóki całkowicie się nie rozpuści. Miksturę gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Kiedy sporządzany przez nas syrop zacznie się mocno pienić, to możemy uznać go za gotowy i zdjąć garnek z ognia. Do przygotowanych i wcześniej wyparzonych słoiczków należy przelać jeszcze gorący złocisty nektar. Słoiczki szczelnie zamknąć i na 15 minut ustawić je dnem do góry. Takie przygotowanie zapewni długie przechowywanie wykonanego produktu.

Gorąco polecam i na Zdrowie!
Przeciwwskazania!
Osoby borykające się z problemem wrzodów żołądka (ogólnie układu pokarmowego) nie powinny stosować leków zawierających w swoim składzie wyciąg z mniszka lekarskiego, bowiem roślina ta podnosi ilość soków żołądkowych. Z kolei u innych osób może wywołać alergię w postaci drobnej wysypki na skórze.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…