Przejdź do głównej zawartości

Witamina D – napędza organizm zimą

Co możemy zrobić dla siebie w okresie jesienno-zimowym? Czego wymaga nasz organizm? 

Pomimo tego, że na ten temat powstało wiele mitów, niestety w medialnym szumie informacyjnym giną rzeczy ważne, czyli sprawy związane z gospodarką wapniowo-fosforanową w organizmie oraz witaminą D.



Witamina D - witamina czy może hormon?
„Witamina” to termin wprowadzony przez Kazimierza Funka jako zbiorcza nazwa dla związków zawierających grupę aminową, niezbędnych do życia organizmu.
Ale dziś wiemy, że nie koniecznie tak musi być. Pod względem chemicznym ludzka postać witaminy D to związek steroidowy o nazwie cholekalcyferol (D3) - bliski krewny hormonów płciowych i cholesterolu. W świetle dzisiejszej medycyny aktywna postać witaminy D, jest hormonem, czyli substancją, która sprawuje funkcje regulacyjne w wielu narządach i tkankach organizmu.


Niedobór witaminy D
Witamina D jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości. Zapewnia odpowiednie wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Są to pierwiastki stanowiące podstawę mineralnej struktury kości, nadając im twardość i sztywność. Ale wapń i fosfor to nie jedynie składniki kości, stanowią budulec wielu innych związków chemicznych i układów sygnalizacyjnych w komórce. Bez prawidłowego poziomu wapnia nie jest możliwy m.in. skurcz mięśni, w tym mięsień sercowy.
Przy niedoborze wapnia, organizm realizuje taktykę tzw. „mniejszego zła”, uwalniając wapń z kości. I w ten sposób w wyniku niedoboru witaminy D – następuje demineralizacja kości.
Mniej znane, ale tak samo ważne skutki niedoboru aktywnej postaci witaminy D, to zaburzenia metabolizmu i integralności materiału genetycznego. Przede wszystkim może dojść do zaburzeń w układzie odpornościowym, co skutkuje nie tylko skłonnością do banalnych infekcji, ale też poważnymi chorobami, jak np. stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzyca typu I. Zależność między niedoborem witaminy D, a tymi chorobami została potwierdzona naukowo.
Zaburzenie układu odpornościowego to również zmniejszona zdolność do eliminacji komórek nowotworowych. 
Udokumentowany jest także związek niedoboru witaminy D z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-tłuszczowej, co może skutkować cukrzycą typu II i innymi zaburzeniami metabolicznymi jej towarzyszącymi. Obserwuje się także zwiększoną częstość zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego - zawał serca i udar mózgu.

W okresie jesienno zimowym, ratunek w suplementacji

W jaki sposób zapewnić organizmowi codzienną ekspozycję na promienie słoneczne? Pracujemy w zamkniętych pomieszczeniach, chowamy się za szybami samochodowymi (szkło jest nieprzepuszczalne dla promieni ultrafioletowych). Na słońce wychodzimy rzadko, wysmarowani kremami z filtrami UV. O ile w lecie jeszcze potrafimy zapewnić wystarczającą produkcję cholekalcyferolu, to na pewno nie zrobimy zapasów na zimę.
Zimą zaś dzień jest krótki, rzadko wychodzimy na spacer, do tego jesteśmy ubrani w kurtki i czapki. Na dodatek witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, a zwiększona ilość tkanki tłuszczowej zimą, jest dla witaminy D zbędnym magazynem, utrudniającym jej przejście w aktywną formę. Stąd też powszechny niedobór witaminy D, który stał się obecnie problemem społecznym.

Nic więc dziwnego, że zimą wielu z nas powinno stosować suplementy diety z witaminą D. W taki właśnie sposób możemy nie tylko wzmocnić odporność, ale także zapobiegać wielu innym poważniejszym schorzeniom.

Autor: Monika Bojar


Zobacz również: naturalne suplementy diety na zimę
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian