Przejdź do głównej zawartości

Co zrobić by uniknąć lub opóźnić pojawienie się powikłań cukrzycowych?

Cukrzyca dotyka coraz większą liczbę ludzi na całym świecie. Chorują nie tylko osoby starsze. Coraz częściej zdarza się, iż cukrzyca atakuje ludzi młodych i małe dzieci. Wielu specjalistów z dziedziny diabetologii bije na alarm i nawołuje, by nie lekceważyć tej choroby, gdyż złe jej leczenie, lub co gorsza jego brak, może być tragiczny w skutkach.


Czy obawy lekarzy są słuszne? Czy cukrzyca jest cichym zabójcą, który pomału, ale skutecznie wyniszcza organizm ludzki? 
Co zrobić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem?

Cukrzyca to choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się tym, iż trzustka nie wytwarza, lub wytwarza zbyt mało hormonu – insuliny, powodując w ten sposób wyższe stężenie glikemii we krwi.
Podwyższony poziom cukru we krwi (powyżej 180 mg/dl) powoduje  chwilowo u chorego złe samopoczucie, uczucie rozbicia, senność, zmęczenie, problemy z koncentracją. Są to dość nieprzyjemne dolegliwości, które mijają wraz z unormowaniem glikemii, więc wydawać by się mogło, że nic złego się nie dzieje. Nic bardziej mylnego. Wysoki poziom cukier nie pozostaje obojętny dla organizmu. 
Najbardziej narażonymi na powikłania cukrzycowe organami są: nerki, oczy, serce oraz stopy. Poniżej zostaną scharakteryzowane te najpoważniejsze schorzenia, zagrażające zdrowiu i życiu diabetyka.
Najczęstszym powikłaniem cukrzycy jest uszkodzenie nerek czyli tzw. nefropatia cukrzycowa. Do jej powstania przyczyniają się wysokie stężenia cukru we krwi, nieprawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów oraz nadciśnienie tętnicze. Pierwszym objawem świadczącym o nieprawidłowościach w działaniu nerek jest obecność białka w moczu. 
Na szczęście białkomocz można zniwelować (pod warunkiem, że jest on wcześnie rozpoznany) wdrażając odpowiednie leki. Dlatego bardzo istotne jest wykonywanie przynajmniej raz do roku badań: mikroalbuminurii i kreatyniny, regularne mierzenie ciśnienia tętniczego oraz utrzymywanie dobrych wartości glikemii.

Retinopatia cukrzycowa to uszkodzenie naczyń krwionośnych w siatkówce oka. Choroba ta ma wiele odmian: nieproliferacyjna, przedproliferacyjna oraz proliferacyjna. Najbardziej niebezpieczna jest ta ostatnia, charakteryzująca się nowotworzeniem (rozrastaniem) naczyń w oku, krwawieniem do ciała szklistego, a nawet odwarstwieniem siatkówki, co z dużym prawdopodobieństwem może oznaczać dla chorego trwałą utratę wzroku.

Rozwojowi retinopatii, oprócz mocno rozchwianej cukrzycy, sprzyjają takie czynniki jak: długoletnia choroba (powyżej 20 lat), ciąża, operacje zaćmy, stres, nadciśnienie tętnicze, nieprawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów.
Chory na cukrzycę powinien przynajmniej raz do roku poddać się badaniu okulistycznemu, gdyż tylko takie badanie jest w stanie wykryć we wczesnym etapie retinopatię, i wdrożyć odpowiednie leczenie (laseroterapia lub leczenie w postaci zastrzyków zawierających anty-VEGF – składniki hamujące postęp choroby).
Zespół stopy cukrzycowej to częste powikłanie źle leczonej cukrzycy. Cechuje je niedostateczne ukrwienie stóp, powodujące trudności w gojeniu ran i owrzodzeń, brak odczuwania bólu, lub właśnie ból i silne skurcze nóg nasilające się głównie nocą, deformacja stopy itp. W tym miejscu należy pokreślić, iż nieleczona stopa cukrzycowa może prowadzić nawet do jej amputacji.

Aby nie dopuścić do takiego scenariusza, kluczową sprawą (oprócz utrzymywania prawidłowych wartości glikemii) jest odpowiednia pielęgnacja stóp. Szczególnie należy zwrócić uwagę na kosmetyki oraz akcesoria, których się używa, gdyż nie każdy preparat/pilnik do pielęgnacji stóp dostępny na rynku, może być używany przez diabetyka. Usuwanie modzeli i odcisków powinno odbywać się pod okiem specjalisty (wykwalifikowana kosmetyczka, lekarz podiatra). Obuwie osoby chorej na cukrzycę musi być wygodne, najlepiej sprawdzają się buty wykonane z naturalnej skóry (kobiety powinny powstrzymać się od zakładania szpilek i obuwia na wysokim obcasie). W razie urazu lub skaleczenia stopy trzeba niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza specjalisty, który zaleci odpowiednie leczenie.
Serce – najważniejszy organ w ludzkim ciele również w dużym stopniu narażony jest na powikłania cukrzycowe, gdyż wysokie wartości cukru we krwi sprzyjają pojawianiu się płytek miażdżycowych, które z kolei zwężają średnicę naczyń wieńcowych i prowadzą do niedokrwienia mięśnia sercowego. 
Choroba niedokrwienna serca jest bardzo groźna i  może powodować niewydolność serca, zawał a nawet śmierć.

Aby zachować serce w dobrej kondycji należy prowadzić przede wszystkim zdrowy tryb życia. Pod tym pojęciem kryje się odpowiednio zbilansowana dieta, dostarczająca organizmowi cenne minerały, witaminy i wartości odżywcze, nieobciążająca serca i innych organów. Co to jednak znaczy zdrowo się odżywiać?
W pierwszej kolejności należałoby wyeliminować z codziennego jadłospisu lub przynajmniej ograniczyć tłuste, smażone potrawy, ciasta, słodycze, majonezy, jedzenie typu fast food oraz używki takie jak kawa, alkohol. Dobrym nawykiem żywieniowym jest jedzenie mniejszych porcji, ale częściej (optymalną wartością jest 5 posiłków dziennie, najlepiej spożywanych o tych samych porach).
W przypadku gdy diabetyk ma nadwagę lub otyłość wskazane jest  jak najszybsze pozbycie się zbędnych kilogramów. Jest to dość trudne zadanie, dlatego warto w tym celu zasięgnąć porady dietetyka, który pomoże ustalić dzienny jadłospis i zmotywuje pacjenta do stosowania odpowiedniej diety.

Dużą rolę w dbaniu o siebie i swoje serce odgrywa ruch, jednak należy podkreślić, iż nie każdy sport jest dla każdego (np. osoby po operacjach nie mogą uprawiać sportów wymagających nadmiernego wysiłku itp.). Wybór aktywności fizycznej jest więc sprawą indywidualną i zależy od wielu czynników takich jak: stan zdrowia, waga ciała, wiek, ilość wolnego czasu.
Zaleca się także bezwzględne zaniechanie palenia papierosów, gdyż nikotyna źle wpływa na prawidłowe działanie serca.

Na koniec chciałabym przytoczyć wers z utworu Jana Kochanowskiego pt. „Na zdrowie” - „Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz” mając nadzieję, iż ten cytat zmotywuje diabetyków do dbania o dobre wyrównanie cukrów oraz skłoni do regularnego wykonywania profilaktycznych badań pod kątem powikłań cukrzycowych.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian