Przejdź do głównej zawartości

Jak odczytać wyniki z morfologii i OB?

Jak odczytać wyniki z morfologii i OB?

Autor: Jewel
Wykazy norm, które są podawane przez laboratoria, mogą się różnić. Powodem jest sposób, w jaki wykonywane są wyniki. Metoda może być nowoczesna (np. obliczanie krwinek jest zautomatyzowane) bądź tradycyjna, prowadzona pod mikroskopem.

WBC - leukocyty (krwinki białe, białe ciałka)
Ich funkcją jest walka z bakteriami, pasożytami, grzybami. Można je podzielić na:
- GRANU - granulocyty (których jest najwięcej),
- LYMPH - limfocyty,
- MONO - monocyty.
Jeśli w badaniu podano wartości w/w oznacza to, iż wykonano morfologię z rozmazem, czyli procentowym udziałem krwinek białych.
Norma: 4000–9000 w milimetrze sześciennym.
Wartości podwyższone:
Leukocytoza. Często zdarza się u kobiet w ciąży i połogu, u noworodków, po przemarznięciu, silnym nasłonecznieniu, po znacznym wysiłku fizycznym lub silnym stresie. Podwyższony wskaźnik to najczęściej:
- stany zapalne,
- zakażenia bakteryjne,
- grzybice,
- zatrucia,
- chorobach wywołane przez pasożyty,
- zawały,
- ciężkie urazy,
- ciężkie schorzenia układu krwionośnego, np. białaczka.
Wartości obniżone:
Leukopenia. Występuje przy:
- bardzo ciężkich zakażeniach (np. dur brzuszny),
- niektórych zakażeniach wirusowych (odra, różyczka),
- naświetlaniach rentgenowskich i tych dotyczących chemioterapii nowotworowej,
- działaniach ubocznych leków, np. antybiotyków.

RBC - erytrocyty (krwinki czerwone, czerwone ciałka) - to przenośniki tlenu dzięki hemoglobinie.
Norma: kobiety 4–5,5 mln w milimetrze sześciennym, mężczyźni 4,5–6 mln.

HGB - hemoglobina. Wiąże tlen, a krwi nadaje czerwony kolor.
Norma: 12–17 g/dl.
HCT – hematokryt - to procentowy wskaźnik objętości masy krwinek czerwonych w pełnej krwi. Może wskazywać na jej nadmierne zagęszczenie lub rozrzedzenie.
Norma: 35–52%.
Wartości podwyższone:
- choroby serca (m.in. wady wrodzone),
- przewlekłe choroby płuc, nerek,
- niektóre nowotwory.
Wartości obniżone:
- anemia.

PLT – płytki krwi (trombocyty, krwinki płytkowe). Odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Norma: 140000–400000 krwinek w milimetrze sześciennym.
Wartości podwyższone:
- nowotwory szpiku kostnego,
- rozległe infekcje, po usunięciu śledziony,
- czasami po porodach,
- zbyt duża liczba płytek może prowadzić do zakrzepów naczyniowych (po krwotokach, udarach i operacjach chirurgicznych).
Wartości obniżone:
-  mogą wystąpić po radio- i chemioterapii,
- zakażenia (odra, dur, mononukleoza),
- choroby śledziony,
- niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego,
- zbyt mała liczba płytek prowadzi do krwawień.

MCV, MCH, MCHC – wskaźniki dotyczące krwinek czerwonych. Dzięki nim można określić przyczynę niedokrwistości.
MCV – średnia objętość krwinki czerwonej.
Norma: 82–94 fl (femtolitr, ułamek litra).
MCH – średnia zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej.
Norma: 28–36 pg (pikogram, ułamek grama).
MCHC – średnie stężenie hemoglobiny.
Norma: 32–36 g/dl.

OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego).
Na podstawie OB nie można postawić diagnozy. Sugeruje natomiast ewentualny proces zapalny.
Norma (po 1 godzinie):
- kobiety 6–11 mm, po 50 roku życia do 30 mm;
- mężczyźni 3–8 mm, po 50 roku życia – do 20 mm.
Wartości podwyższone:
- podczas ciąży,
- choroby reumatyczne,
- procesy zapalne,
- gruźlica,
- niektóre choroby wątroby,
- zawał serca,
- niektóre choroby nerek,
- bardzo podwyższone OB może sugerować białaczkę luz inne postacie raka.
Wartości obniżone:
- nadkrwistość.

CRP, czyli białko C-reaktywne, tzw. białko ostrej fazy.
Powstaje w wątrobie, zanim jeszcze nastąpi podwyższenie OB. Funkcją CRP jest informacja o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego i martwicy tkanek. W ciężkich zakażeniach stężenie CRP może wzrosnąć tysiąckrotnie w ciągu dnia. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Prawidłowa wartość CRP wyklucza ostrą, uogólnioną infekcję bakteryjną. W okresach remisji (cofnięcia się) choroby przewlekłej stężenie CRP nie zwiększa się.
Norma: do 10 mg/l.
Wartości podwyższone:
- 10-100 mg/l występują w lekkich zakażeniach bakteryjnych (np. zapaleniu oskrzeli, pęcherza moczowego),
- ciężkie zakażenia wirusowe,
- choroby reumatyczne,
- gruźlica,
- po operacjach,
- urazy,
- zawał serca.
Stężenie CRP powyżej 100 mg/l występuje:
- w ciężkich zakażeniach bakteryjnych,
- po ciężkich operacjach,
- w zakrzepicy głębokich żył podudzi,
- w ostrej fazie schorzeń reumatycznych.

Jewel

Artykuły do przedruku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian