Przyprawy kuchenne jak lekarstwo: kolendra



Kolendra (Coriandrum sativum), uchodzi za jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Kiedy dziś wiemy jak cenne składniki zawiera, nie dziwimy się, że nasi przodkowie tak ją cenili.

Kolendra ma wiele właściwości prozdrowotnych:
👉 łagodzi wzdęcia, gazy, niestrawność, stymuluje apetyt, wspomaga pracę wątroby i trzustki,
👉  wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki,
👉  obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
👉  reguluje poziom cukru we krwi,
👉  chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej,
👉  łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie ran,
👉 oczyszcza organizm z toksyn,
👉  zwalcza bakterie i wirusy,
👉  hamuje rozwój komórek rakowych.

A to wszystko zawdzięczamy temu, co zawiera w sobie kolendra. Jest tam całe bogactwo składników odżywczych: witaminy: A, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy). 
Są minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, miedź. 
Mamy antyoksydanty: kwas ferulowy, kwas chlorogenowy, limonen. 
No i oczywiście błonnik, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.

Kolendra to przyprawa kulinarna, która nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie kolendry może powodować nudności, bóle brzucha i reakcje alergiczne.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem kolendry

Ciekawostki na temat kolendry

📌 Ludzie dzielą się na miłośników i przeciwników kolendry. Jej charakterystyczny smak i aromat wywołuje u niektórych silne reakcje - niektórzy uwielbiają jej świeżość, inni czują gorycz i odrzucają jej zapach.

📌 Kolendra znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Używano jej do mumifikacji faraonów, a liście dodawano do potraw i napojów.

📌 W Meksyku kolendra jest symbolem szczęścia i pomyślności. W Dniu Zmarłych przyozdabia się ją ołtarze.

📌 W niektórych kulturach kolendrę uważa się za afrodyzjak, stymulujący pożądanie seksualne.

📌 Nasiona kolendry, znane również jako kolendra mielona, to popularna przyprawa o ciepłym, korzennym aromacie. Używa się ich do curry, dań mięsnych, ciast i innych potraw.

📌 Z nasion kolendry pozyskuje się olejek eteryczny o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych.

📌 Percepcja smaku kolendry może się zmieniać z wiekiem. Badania sugerują, że dzieci częściej nie lubią kolendry, a z wiekiem u niektórych osób ta niechęć ustępuje.

📌 Kolendrę można z łatwością wyhodować w doniczce na parapecie, ciesząc się świeżymi ziołami przez cały rok.

📌 Kolendra pojawia się w wielu dziełach sztuki, np. w obrazach holenderskich mistrzów, gdzie symbolizuje czystość i świeżość.



Komentarze