środa, 7 grudnia 2016

Nasiona Chia – Podstawowe korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne


Autor: Olga Żarnowska



W ostatnim czasie nasiona Chia budzą ogromne zainteresowanie, nie tylko dietetyków i profesjonalnych sportowców, ale również ludzi zainteresowanych zdrowym trybem życia. Poznajmy bliżej ten wspaniały składnik diety, który zapewnia doskonałe właściwości zdrowotne.
Nasiona Chia, znane również jako szałwia hiszpańska, są już od dość dawna traktowane jako bardzo wartościowy składnik diety, jednak dopiero niedawno otrzymały etykietę "cudu żywności”. Posiadają liczne właściwości zdrowotne, również w zakresie wspomagania odchudzania. Wiele osób zastanawia się co znajduje się w tych malutkich czarnych nasionach, co czyni je tak wyjątkowymi.

Czym są nasiona Chia?
Prawdopodobnie słyszeliście już o nasionach Chia, ale może jeszcze ich nie próbowaliście. Pochodzące z Ameryki Południowej nasiona Chia były faktycznie znane już od setek lat, a Aztecy i Majowie używali ich jako podstawowych składników spożywczych. "Chia" to słowo oznaczające siłę, a nasiona te były również nazywane "pożywieniem biegnącego Indianina", z powodu utrzymującej się po nich energii wśród biegaczy i wojowników. Jeśli masz kolejny ciężki dzień przed sobą, na pewno Cię zainteresują.

Jakie korzyści zdrowotne mogą zapewnić?
Łyżka nasion Chia zawiera więcej wapnia, niż szklanka mleka, więcej kwasów omega-3 niż łosoś i więcej przeciwutleniaczy niż jagody. Nasiona Chia zawierają również dużo błonnika, białka i mikroelementów. Zwiększają energię, a składniki odżywcze w nich zawarte, pomagają w profilaktyce zdrowia serca i stawów oraz zdrowego układu pokarmowego. Chia działają też regulująco na jelita, gdyż naturalnie zawierają aż 37% błonnika. Diety o wysokiej zawartości błonnika są stosowane w celu zmniejszenia ryzyka występowania nowotworu jelita grubego.

Nasiona Chia na włosy, skórę i paznokcie?
Twoja skóra na pewno będzie bardzo wdzięczna za dostarczenie bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, obecnych w maleńkich nasionach Chia. Świetnie nadają się do jej regeneracji i ochrony przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi. Chia jest bogatym źródłem kwasów omega-6, przeciwutleniaczy i białka, które są bardzo ważne dla zachowania zdrowej skóry. Więcej o własciwościach pielęgnacyjnych Chia przeczytasz TUTAJ.
Badania wykazały, że diety zawierające przeciwutleniacze mogą spowolnić proces starzenia się organizmu. Włosy i paznokcie są w większości zbudowane z białka, a ciało ludzkie wykorzystuje je również do budowy i naprawy tkanek. Z tego powodu musimy je przyjmować w stosunkowo dużych ilościach, a nasiona Chia są ich bogatym źródłem. Białko nie jest przechowywane w organizmie, ważne jest więc, aby spożywać je regularnie w codziennej diecie. Chia zawierają aż 20% białka w każdej porcji.

Czy jest jakiś haczyk?
Chociaż są pełne dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 ALA, nasiona Chia nie zawierają kwasu tłuszczowego DHA, którego organizm potrzebuje do dobrego funkcjonowania mózgu. Teoretycznie organizm może przekształcić ALA do DHA, ale w rzeczywistości nie zawsze jest takie proste, a skuteczność tej konwersji zależy od charakterystyki danej osoby.
Konkluzja? Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, nie należy polegać wyłącznie na nasionach Chia, jako jedynego źródła kwasów tłuszczowych. Warto wtedy przyjmować suplement z DHA. A jeśli nie jesteś wegetarianinem, powinieneś spożywać dodatkowo co najmniej jedną porcję tłustych ryb tygodniowo.

Czy nasiona Chia naprawdę mogą pomóc w utracie wagi?
Cóż… i tak, i nie. Ponieważ nasiona pęcznieją w kontakcie z wodą, mogą dać poczucie bycia pełnym i ograniczać chęć sięgnięcia po przekąskę. Chociaż uwalniają energię wolniej, niektóre badania wykazały, że miały one stosunkowo niewielkie znaczenie dla utraty wagi.

Ile Chia należy jeść, aby uzyskać pełne korzyści?
Zalecana jest jedna łyżka nasion Chia każdego dnia, i raczej nie więcej, ponieważ są one bardzo bogate w błonnik i mogą spowodować zaburzenia żołądkowe u bardziej wrażliwych ludzi.

Jak można dodać Chia do diety?
Można dodać je do większości produktów spożywczych, ale ponieważ są one suche, najlepiej sprawdzają się w "mokrych" pokarmach, takich jak kasze, owsianka, jogurt, czy koktajl.
Czy próbowałeś już nasion Chia? Jeśli nie, to może dasz im szansę? Daj nam znać, co o tym myślisz, w polu komentarza.

Artykuł przygotowano na podstawie informacji z serwisu: http://www.zdrowaskora.info.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz