Przejdź do głównej zawartości

Zagrożenia XXI wieku - woda butelkowana

Nie każdy z nas wie, jakie zagrożenie niesie za sobą dłuższe picie wody butelkowanej. Czołowi producenci swoimi reklamami przekonują nas, że ich woda w butelce jest zdrowa, orzeźwiająca i na pewno lepsza niż znana nam dobrze kranówka. Woda oraz sama butelka, mają substancje rakotwórcze. Jest to potwierdzone niezależnymi badaniami. 
Z pozoru czysta, zdrowa, posiadająca drogocenne dla nas minerały - woda w butelce. Pijemy ją częściej, niż kiedykolwiek wcześniej, jest to wygodne, bo można taką butelkę wody zabrać wszędzie, poza tym jak twierdzą producenci, ich woda nie tylko zaspokoi pragnienie, ale również dostarczy Twojemu organizmowi kilku ważnych substancji np. magnez czy wapń. To kompletna bzdura! 

Woda w butelce wcale nie jest zdrowsza, niż jej odpowiednik z kranu. 

Dlaczego ? Po pierwsze, woda w butelce może zawierać niebezpieczne dla nas elektrolity. Wielkie koncerny i korporacje zajmujące się wypuszczaniem na rynek swoich wód, które według nich wydobywane są z krystalicznie czystych źródeł, to w znacznej większości mit - producenci, by jak najwięcej zaoszczędzić pobierają wodę taką jaką mamy w kranie lecz różnica polega na tym, że taka woda w butelce jest przefiltrowana lecz i to nie pomaga. Dlaczego ? 
Odpowiedzią z kolei jest: plastikowa butelka, a właściwie jej skład, z którego została wyprodukowana. Przyjrzyjmy się zwykłej plastikowej butelce, w której znajduję się nasza woda:
1. (Poli)tereftalan etylenu (w skrócie PET) - Tworzywo sztuczne, z którego między innymi produkowane są butelki do naszej wody. Może przynieść poważne zaburzenia dla układu rozrodczego i płodu. Oczywiście ryzyko jest wysokie przy spożywaniu większych ilości wody butelkowanej. 
2. Innym popularnym tworzywem, jest wykonywany z ropy naftowej - polietylen wysokiej gęstości (w skrócie HDPE) - Również przy wykorzystywaniu tego surowca istnieje pewne ryzyko mogące zagrozić naszemu zdrowiu przez między innymi: poliwęglan, PVC czy bisfenol. 

Z każdej możliwej strony jesteśmy bombardowani reklamami producentów i korporacji, którzy wydają milionowe sumy, byśmy kupowali ich produkty, do których de facto są pewne podejrzenia w związku z ich bezpieczeństwem dla naszego zdrowia lub nawet życia. Innym dodatkowym problemem, są butelki wykorzystane przez klienta. Najczęściej butelki znajdują się w lasach, jeziorach, a nie w wyznaczonych dla nich kontenerach. Również samo składowanie czy recykling nie jest w Polsce aż tak opłacalny, ale z racji braku innych alternatyw zanieczyszczane są okoliczne miejsca przez setki tysięcy butelek, których rozkład nastąpi po grubo ponad stu latach. Ślepo wierzymy, gdy wmawiają nam, że woda w butelkach jest zdrowsza. Najlepiej jest samemu sprawdzić i porównać taką wodę np. złożyć się ze znajomymi i wysłać próbki do laboratoriów lub poszukać raportów już wykonanych analiz. Według mnie picie mniejszych ilości wody prosto z kranu, a w większości jej podgrzewanie dla ugaszenia później pragnienia, jest zdecydowanie prostsze, szybsze i tańsze. Wielkie koncerny pobierają wodę, którą sprzedają później w butelkach po cenach 20 razy wyższych, niż ta w naszych kranach - płacimy za wodę, którą możemy mieć prawie za darmo. 

Autorem artykułu jest Insynuacja --- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
 
  http://bi.gazeta.pl/im/8/7567/z7567518O.jpg





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian