Przejdź do głównej zawartości

Zagrożenia XXI wieku - woda butelkowana

Autorem artykułu jest Insynuacja

http://bi.gazeta.pl/im/8/7567/z7567518O.jpg
Nie każdy z nas wie, jakie zagrożenie niesie za sobą dłuższe picie wody butelkowanej. 

Czołowi producenci swoimi reklamami przekonują nas, że ich woda w butelce jest zdrowa, orzeźwiająca i na pewno lepsza niż znana nam dobrze kranówka. Woda oraz sama butelka, mają substancje rakotwórcze. Jest to potwierdzone niezależnymi badaniami. 

Z pozoru czysta, zdrowa, posiadająca drogocenne dla nas minerały - woda w butelce. Pijemy ją częściej, niż kiedykolwiek wcześniej, jest to wygodne, bo można taką butelkę wody zabrać wszędzie, poza tym jak twierdzą producenci, ich woda nie tylko zaspokoi pragnienie, ale również dostarczy Twojemu organizmowi kilku ważnych substancji np. magnez czy wapń.


To kompletna bzdura!  
Woda w butelce wcale nie jest zdrowsza, niż jej odpowiednik z kranu. Dlaczego ?

Po pierwsze, woda w butelce może zawierać niebezpieczne dla nas elektrolity. Wielkie koncerny i korporacje zajmujące się wypuszczaniem na rynek swoich wód, które według nich wydobywane są z krystalicznie czystych źródeł, to w znacznej większości mit - producenci, by jak najwięcej zaoszczędzić pobierają wodę taką jaką mamy w kranie lecz różnica polega na tym, że taka woda w butelce jest przefiltrowana lecz i to nie pomaga.


Dlaczego ?
Odpowiedzią z kolei jest: plastikowa butelka, a właściwie jej skład, z którego została wyprodukowana.

Przyjrzyjmy się zwykłej plastikowej butelce, w której znajduję się nasza woda:
1. (Poli)tereftalan etylenu (w skrócie PET) - Tworzywo sztuczne, z  którego między innymi produkowane są butelki do naszej wody. 

Może przynieść poważne zaburzenia dla układu rozrodczego i płodu. Oczywiście ryzyko jest wysokie przy spożywaniu większych ilości wody butelkowanej.
2. Innym popularnym tworzywem, jest wykonywany z ropy naftowej - polietylen wysokiej gęstości (w skrócie HDPE) - Również przy wykorzystywaniu tego surowca istnieje pewne ryzyko mogące zagrozić naszemu zdrowiu przez między innymi: poliwęglan, PVC czy bisfenol.

Z każdej możliwej strony jesteśmy bombardowani reklamami producentów i korporacji, którzy wydają milionowe sumy, byśmy kupywali ich produkty, do których de facto są pewne podejrzenia w związku z ich bezpieczeństwem dla naszego zdrowia lub nawet życia. Innym dodatkowym problemem, są butelki wykorzystane przez klienta. 

Najczęściej butelki znajdują się w lasach, jeziorach, a nie w wyznaczonych dla nich kontenerach. Również samo składowanie czy recykling nie jest w Polsce aż tak opłacalny, ale z racji braku innych alternatyw zanieczyszczane są okoliczne miejsca przez setki tysięcy butelek, których rozkład nastąpi po grubo ponad stu latach.

Ślepo wierzymy, gdy wmawiają nam, że woda w butelkach jest zdrowsza. Najlepiej jest samemu sprawdzić i pornównać taką wodę np. złożyć się ze znajomymi i wysłać próbki do laboratoriów lub poszukać raportów już wykonanych analiz. Według mnie picie mniejszych ilości wody prosto z kranu, a w większości jej podgrzewanie dla ugaszenia później pragnienia, jest zdecydowanie prostsze, szybsze i tańsze. Wielkie koncerny pobierają wodę, którą sprzedają później w butelkach po cenach 20 razy wyższych, niż ta w naszych kranach - płacimy za wodę, którą możemy mieć prawie za darmo.
--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…