niedziela, 14 lutego 2016

O zbawiennym dla zdrowia piciu z soku buraka - raz jeszcze!

O "polskim", niepozornym czerwonym buraku było już na blogu - TUTAJ.

Obecnie, na przednówku trudno o świeże warzywa, dlatego dobrze przechowywany czerwony burak jest dobrym źródłem witamin i mikroelementów.
O zaletach picia soku z czerwonego buraka napisał magazyn internetowy Veronique.

Artykuł TUTAJ

Jednak tak jak każde lekarstwo, zioło czy pożywienie picie soku musi być stosowane z głową. Stąd nie można zapominać, że buraków nie powinni spożywać chorzy na cukrzycę ( nawet w odmianie czerwonej jest 9,5% cukru) gdyż powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. 

Ponadto, z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, nie są wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową i reumatyzm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz