Przejdź do głównej zawartości

Nie gardźmy burakiem

Burak stroni od cebuli,
A cebula doń się czuli:

"Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?"

Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,

Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą."


Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) – pochodzi od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. 
Po raz pierwszy o buraku jako roślinie uprawnej wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii w roku 722 p.n.e.

Czerwony burak to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, które przeżywa ostatnio prawdziwy renesans. Jego walory dietetyczne i zdrowotne są nie do przecenienia. 
Starzy trenerzy sportowi wiedzieli, że osoby aktywnie uprawiające sport (a więc ich podopieczni) powinny jeść buraki bowiem wzmacniają one sprężystość masy mięśniowej i usuwają zakwasy! Sporą ilości buraków powinny też jeść osoby mające problemy ze schorzeniami wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.


Wartości odżywcze i witaminy
Związki mineralne zawarte w burakach:
Potas,
Wapń,
Żelazo,
Magnez,
Mangan
Kobalt (kobalt jest niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi, dlatego jest zalecany przy anemii. Powinni pić go także rekonwalescenci).
Antocyjany czyli barwniki należące do polifenoli (podobne występują w czerwonym winie),
Rubid,
Ced.

Witaminy:
Buraki zawierają witaminę A, C (ma go tyle co sok z cytryny) i B1. 
Ponadto występuje w nich duża ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9). Dla przypomnienia: kwas foliowy zapobiega miażdżycy i wzmacnia ogólną odporność organizmu. 


Działanie zdrowotne soku z buraka 
(Sok najlepiej pić wieczorem) a dobre efekty da picie soku z buraków przez 6-8 tygodni. Taką kurację najlepiej stosować dwa razy w roku.

Sok z buraka obniża ciśnienie.
Zapobiega anemii.
Wspomaga leczenie białaczki.
Wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm.
Wspomaga układ krwionośny. 
Ma silne działanie antynowotworowe - neutralizując wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem.
Spowalnia starzenie się organizmu.
Wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza te wirusowe.
Buraki (z uwagi na zasadowość) pozwolą przywrócić równowagę w organizmie po zakwaszeniu go nadmiarem mięsa czy słodyczy.
Obniża poziom cholesterolu.
Przeciwdziała miażdżycy.
Hamuje proces gnilny w jelitach.
Ułatwia trawienie i wydalanie moczu.
Łagodzi przebieg menopauzy.
Pomaga w leczeniu gruźlicy (w połączeniu z sokiem z cytryny).
Pomaga w nerwicach i stanach depresyjnych: przywraca spokój, pogodę ducha, pomaga w sytuacjach stresowych. 



Przeciwwskazania
Nie powinni jeść buraków chorzy na cukrzycę ( nawet w odmianie czerwonej jest 9,5% cukru) gdyż powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi.
Z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, nie są wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową i reumatyzm.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…