Przejdź do głównej zawartości

Drożdżaki i grzyby Candida


Autor: Marta Kmiecik



„Grzyby Candida są ewolucyjnie związane z organizmami zwierząt i ludzi, z którymi, jako drożdżaki będące zarodnikami grzybów, pozostają w relacji komensal – gospodarz, zaś po przeistoczeniu się w grzyby z rozwiniętą grzybnią w relacji pasożyt – żywiciel” [Janus].  

Drożdżaki Candida z innymi bakteriami tworzą naszą mikroflorę jelit. Odżywiają się cukrami prostymi, które pozostały w masie kałowej. Wystarczy więcej cukrów w diecie lub antybiotyk przeciwbakteryjny i drożdżak hula, że hej (drożdżak jest odporny na antybiotyk). Cukry proste się fermentują i powstaje alkohol, i dwutlenek węgla. Jeśli jest nadmiar drożdżaków w jelicie grubym, to jednym z objawów będą wzdęcia oraz częste gazy. Drożdżaki mają też „cudowną moc” wpływania na apetyt. Przy małej ilości cukru w kale, wytwarzają substancję podobną do insuliny. Wywołuje to hipoglikemię i wymusza zjedzenie słodkiego. Kiedy nie dostaną cukru zmieniają się w formę przetrwalnikową i mogą tak przeżyć kilkadziesiąt lat. Jeśli panuje w jelicie równowaga drobnoustrojów to wydzielanie insulinopodobnej substancji jest znikome.

Drożdżaki bezpośrednio nie atakują organizmu człowieka. Muszą mieć warunki, żeby zmienić się w groźne grzyby. Wystarczy osłabienie systemu odpornościowego. Drożdżaki wtedy kiełkują, puszczają korzenie, a z nich wyrasta grzybnia (ciało grzyba).

Grzyby Candida to już pasożyty, które uszkadzają tkanki w organizmie człowieka, aby samemu się rozwijać (tkanki to białko, którym się żywią). W miejscu uszkodzenia tkanki powstaje stan zapalny, a powstałe substancje są pożywką np. dla gronkowca. Odchody grzybów Candida trafiają do krwi wywołując zatrucie organizmu i osłabiają jego układ odpornościowy. Jeśli grzyby zasiedlą błonę śluzową jelita grubego mamy do czynienia z grzybicą jelita grubego – poważną chorobą pasożytniczą.

Wykrycie w kale drożdżaków Candida nie musi świadczyć o infekcji grzybiczej jelita grubego lub o drożdżycy. Bardziej wiarygodny będzie wynik posiewu krwi. Decydują też objawy kliniczne np. stany depresyjne, fobie, alergie.

Leczenie Candidy trwa kilka miesięcy i antybiotyki grzybobójcze podaje się tylko w sytuacjach naprawdę kryzysowych (grzyby potrafią odrosnąć w ciągu tygodni). Podstawą leczenia drożdżycy i grzybicy jelit jest zwiększenie błonnika w diecie, wyeliminowanie cukru, picie wody oraz zastosowanie probiotyków (głównie szczepów Lactobacillus acidophilus i L. Plantarum).

Preparatami grzybobójczymi będą: vilcacora, pau d'Arco, 30% ekstrakt z pestek grejpfruta. Oprócz tego olej z wiesiołka, czosnek, preparaty z owoców noni, preparaty na bazie aloesu.


mgr Marta Kmiecik
dietetyk kliniczny
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…