Przejdź do głównej zawartości

Rooibos - czerwony krzew

Za wikipedią:
Rooibos (czyt. Rojbos) z języka afrikaans: "rooi" (czerwony) i "bos" (krzew) - czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg).

Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1-2 milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Inne nazwy: bush tea, redbush tea (Wielka Brytania), South African red tea (USA) lub w języku afrikaans rooi tee.


Napój odkryła dla mnie moja przyjaciółka, która kilka lat temu poczęstowała mnie filiżanką naparu, który stanowił dla mnie wielką zagadkę. Smak miał łagodny, lekko miodowy, pozbawiony goryczki tak charakterystycznej dla większości herbat.
Okazało się, że jest to bardzo popularna w Afryce Południowej herbatka o znakomitych dla organizmu człowieka właściwościach.

Zawartość:
Na sam początek najważniejsze - rooibos zawiera wysoką dawkę przeciwutleniaczy a nie posiada wcale kofeiny.
Poza tym herbata odznacza się wysoką zawartością witaminy C, oraz wielu substancji mineralnych i mikroelementów ( wapń, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, mangan, fluor).
Ponadto zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny.



Właściwości lecznicze:
- działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości potasu, żelaza i wapnia pomaga przy problemach związanych z żołądkiem i trawieniem. Pomaga przy problemach pokarmowych i żołądkowych, np. biegunka, zatwardzenie itp. Ochrania błonę śluzową, dzięki kwasom fenolowym w sobie zawartym.
 W RPA zalecany jest przez lekarzy jako skuteczny środek na kolkę u niemowląt.

- zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy ( związek odpowiedzialny za objawy alergii), toteż wspomaga leczenie alergii na kurz domowy, roztocza czy środki spożywcze

 - działa leczniczo na choroby skóry, np. trądzik dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy jej wtedy używać jako okład zewnętrzny).
Istnieją preparaty do leczenia trądziku czy poparzeń słonecznych. Niektórzy lekarze uważają też iż ten afrykański specyfik może być skuteczny w przypadku łuszczycy czy nawracającej opryszczki.

- działa łagodząco przy bólach głowy, bezsenności, rozdrażnieniu czy skokach ciśnienia działając bezpośrednio na układ nerwowy. Herbata jest też polecana chorym na nerki i cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

 - wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia. Wyrównuje poziom cukru we krwi oraz łagodzi przebieg cukrzycy, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroby serca czy właśnie cukrzyca).

- napar z herbatki rooibos jest stosowany przy zapobieganiu miażdżycy. Ułatwia pracę układu krwionośnego. Poprawia przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi. Ponadto zapobiega zakrzepom krwi oraz zmniejsza szansę tworzeniu się zwapnień w tętnicach (arteriosklerozy).
u matek karmiących stymuluje wytwarzanie pokarmu.

- obniża poziom złego cholesterolu.

- z uwagi na wysoką zawartość mikroelementów wpływa korzystnie na zęby, kości i skórę.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…