Przejdź do głównej zawartości

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogrona. Z powodzeniem jest uprawiana w Polsce. Surowcem zielarskim tej rośliny może być zarówno kora, pędy jak i owoce. 
Właściwości prozdrowotne mahonii pospolitej w medycynie azjatyckiej znane są już od wielu lat. Dzieje się to za sprawą jej składu – jest bogata w alkaloid izochinolinowy (berberyna) oraz kwas chlorogenowy (z grupy polifenoli). Tym substancjom przypisuje się działanie m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. 

Wszyscy przecież znamy Yerba mate i i jej właściwości, otóż w owocach mahonii także znajduje się kwas chlorogenowy - naturalny przeciwutleniacz. Ekstrakt z mahonii pospolitej działa przeciwbiegunkowo - w mniejszym stężeniu, a w większym sprzyja wypróżnieniom. Odkryto także, że zawartości alkaloidu, jakim jest berberyna sprzyja chudnięciu. 
Masz wysokie ciśnienie krwi? Owoce mahonii z pewnością je obniżą. Wysoki cholesterol? Owce mahonii spowodują jego obniżenie we krwi

Naukowcy odkryli, że kwas chlorogenowy, który znajduje się w owocach mahonii pospolitej wpływa ochronnie na komórki wątroby przeciw skażeniu czterochlorkiem węgla i izotopami kobaltu i kadmu, których duże stężenia znajdują się po wybuchu w Czarnobylu. Surowce pozyskiwane z mahonii pospolitej wykorzystywane są do leczenia chorób przewlekłych i chorób skórnych. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z owoców mahonii działa na zmniejszenie produkcji komórek skóry w przypadku łuszczycy. Dzieje się to za sprawą zahamowaniu syntezy protein oraz dezaktywacji toksyn. Na rynku są obecne preparaty i lekarstwa na łuszczycę właśnie z mahonii pospolitej. Mahonia pospolita jest przydatna do zwalczania także trądziku, wyprysków czy opryszczki. Owoce charakteryzują się bogatym składem chemicznym, oprócz cukrów znajdują się w nich cenne pektyny oraz kwasy organiczne (kwas cytrynowy, jabłkowy czy bursztynowy). Są źródłem witamin (C, A, E), polifenoli i antocyjanów. 

W jaki sposób możemy stosować mahonie?
Surowcem do produkcji preparatów są całe rośliny: pędy, korzenie czy owoce zbierane w II połowie września i października. Owoce mahonii w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są do robienia preparatów, maści, największa popularnością ze względu na dużą skuteczność działania mają preparaty na łuszczyce, w których mahonia jest podstawowym składnikiem. Ponadto owoce mahonii z powodzeniem używane są do robienia przetworów m.in. galaretek, dżemów, kompotów czy nalewek (znana także pod nazwą mahoniówka, ościałówka czy kwaśnicówka). Pędy mahonii ze względu na dużą dekoracyjność i ciekawe zabarwienie są cennym materiałem florystycznym i są stosowane, jako wypełniacz do bukietów. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian