Przejdź do głównej zawartości

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii


Autor: Jakub Nowak



Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogrona. Z powodzeniem jest uprawiana w Polsce. Surowcem zielarskim tej rośliny może być zarówno kora, pędy jak i owoce. 
Właściwości prozdrowotne mahonii pospolitej w medycynie azjatyckiej znane są już od wielu lat. Dzieje się to za sprawą jej składu – jest bogata w alkaloid izochinolinowy (berberyna) oraz kwas chlorogenowy (z grupy polifenoli). Tym substancjom przypisuje się działanie m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. 

Wszyscy przecież znamy Yerba mate i i jej właściwości, otóż w owocach mahonii także znajduje się kwas chlorogenowy - naturalny przeciwutleniacz. Ekstrakt z mahonii pospolitej działa przeciwbiegunkowo - w mniejszym stężeniu, a w większym sprzyja wypróżnieniom. Odkryto także, że zawartości alkaloidu, jakim jest berberyna sprzyja chudnięciu. 
Masz wysokie ciśnienie krwi? Owoce mahonii z pewnością je obniżą. Wysoki cholesterol? Owce mahonii spowodują jego obniżenie we krwi

Naukowcy odkryli, że kwas chlorogenowy, który znajduje się w owocach mahonii pospolitej wpływa ochronnie na komórki wątroby przeciw skażeniu czterochlorkiem węgla i izotopami kobaltu i kadmu, których duże stężenia znajdują się po wybuchu w Czarnobylu. Surowce pozyskiwane z mahonii pospolitej wykorzystywane są do leczenia chorób przewlekłych i chorób skórnych. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z owoców mahonii działa na zmniejszenie produkcji komórek skóry w przypadku łuszczycy. Dzieje się to za sprawą zahamowaniu syntezy protein oraz dezaktywacji toksyn. Na rynku są obecne preparaty i lekarstwa na łuszczycę właśnie z mahonii pospolitej. Mahonia pospolita jest przydatna do zwalczania także trądziku, wyprysków czy opryszczki. Owoce charakteryzują się bogatym składem chemicznym, oprócz cukrów znajdują się w nich cenne pektyny oraz kwasy organiczne (kwas cytrynowy, jabłkowy czy bursztynowy). Są źródłem witamin (C, A, E), polifenoli i antocyjanów. 

W jaki sposób możemy stosować mahonie?
Surowcem do produkcji preparatów są całe rośliny: pędy, korzenie czy owoce zbierane w II połowie września i października. Owoce mahonii w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są do robienia preparatów, maści, największa popularnością ze względu na dużą skuteczność działania mają preparaty na łuszczyce, w których mahonia jest podstawowym składnikiem. Ponadto owoce mahonii z powodzeniem używane są do robienia przetworów m.in. galaretek, dżemów, kompotów czy nalewek (znana także pod nazwą mahoniówka, ościałówka czy kwaśnicówka). Pędy mahonii ze względu na dużą dekoracyjność i ciekawe zabarwienie są cennym materiałem florystycznym i są stosowane, jako wypełniacz do bukietów. 

Ewa
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…