Przejdź do głównej zawartości

Lubczyk - roślina magii i miłości

Lubczyk (źródło)
Lubczyk, to pochodząca z Afganistanu roślina uprawiana od czasów starożytnych w Grecji i Rzymie. W Polsce jego uprawę rozpoczęli jeszcze w średniowieczu benedyktyni a obecnie jest często spotykany w naszych ogrodach oraz uprawiany na dużych powierzchniach w celach przemysłowych.


Zastosowanie w medycynie
Obecnie w zielarstwie wykorzystywany jest korzeń lubczyku oraz części zielone. Roślina zawiera lotne olejki, kwasy organiczne, furanokumaryny i skrobie.
Lubczyk wpływa zbawiennie na przewód pokarmowy, działa wiatropędnie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego .
Jest również uważany za dobry środek moczopędny.
W medycynie ludowej uważano, że lubczyk ma zastosowanie przeciwnowotworowe, odmładzające i odtruwające organizm oraz przeciwmiażdżycowe.
Działa zbawiennie na skórę pomagając przy leczeniu łuszczycy oraz przy różnych egzemach i wrzodach.
Zioła używa się także w celu zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej u osób zmęczonych pracą, przedłużającym się stresem, czy zniechęconym do działania.
A jak jest z tą miłością?
Okazuje się, że nasi przodkowie mieli rację stosując lubczyk na namiętność. Jak udowodniła współczesna medycyna olejki eteryczne zawarte w zielu, zwiększają ukrwienie narządów płciowych. To mogło być odbierane jako wzmożony popęd seksualny.
Prawda, że niemało jak na takie niepozorne ziółko?


Zastosowanie nadprzyrodzone -:)
Chyba wszystkim lubczyk kojarzy się z miłosnym napojem, dzięki któremu można było rozkochać w sobie wybrańca.
Nasze prababki powszechnie wierzyły w magiczną moc lubczyku. 
Ale pamiętajmy, kiedy podajemy partnerowi lubczyk, zadbajmy, aby długo przebywał w naszym towarzystwie. Inaczej, jeśli wyjdzie np. do pracy lub na imprezę gdzie są inne kobiety - zjedzenie lubczyku może być przyczyną zdrady!
W magii uważa się, że noszenie przy sobie wysuszonego korzenia lubczyku może zapewnić powodzenie finansowe, ale również przyciąga dobrych ludzi i przyjaciół!


Zastosowania kulinarne
Z pewnością wszyscy wiedzą, że wyciąg z lubczyku stanowi najważniejszy składnik popularnej przyprawy maggi.Ale już dawniej w wielu krajach popularny był rosół z dodatkiem lubczyku.
Jego liście są stosowane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, flaków, masła ziołowego czy sałatek.
Nasionami lubczyku posypuje się często sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów. W niektórych krajach dodawane są one do wypieku chleba. Robi się z nich też słodką herbatę z miodem.
Dla smakoszy dodam, że przy użyciu nasion wytwarza się nalewkę zwaną kordiałem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…