Przejdź do głównej zawartości

Bez czarny - dziko rosnący skarb

Bez czarny
Bez czarny, (Sambucus nigra L.) ten popularny w Polsce krzew traktowany jest przez ogrodników jako prawdziwe utrapienie. Spotkać go można w zaniedbanych ogrodach czy parkach, często pojawia się na nieużytkach.

Jego kremowobiałe kwiaty występujące w baldachowatych kwiatostanach pachną bardzo intensywnie, a ich zapach jest dla wielu nieprzyjemny.
Owocami bzu są fioletowoczarne jagody dojrzewające w sierpniu i we wrześniu.

W celach leczniczych można używać zarówno kwiatów jak i owoców.
Kwiaty zbieramy na początku okresu kwitnienia, gdy część baldachu jeszcze się nie rozwinęła. 
Ścina się je wraz z 3-centymetrowym kawałkiem szypułki i podobnie jak inne rośliny lecznicze suszy w cieniu.
Owoce zbieramy gdy są w pełni dojrzałe. Ja zgodnie z radami mojej babci zbieram je dopiero w październiku. Ponieważ nie używam ich do suszenia tylko w całości do przetworów - zbieram je ścinając całe baldachy ale potem oddzielam z grubszych łodyg.

Działanie lecznicze
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych stosowanych w Europie. Krzew otaczany był specjalną czcią i był źródłem różnych wierzeń. Uważano że jego niszczenie ściąga nieszczęście, dlatego nie palono nim w piecu. W Rzymie z jego gałęzi robiono wieńce pogrzebowe itp.

Nie te ciekawe zwyczaje są jednak przedmiotem tego wpisu.


Czarny bez ma przede wszystkim zastosowanie we wszelkich chorobach układu oddechowego i przeziębieniach. Napary z kwiatów i owoców mają działanie przeciwgorączkowe i napotne. Ponadto przynoszą ulgę przy chronicznych zapaleniach  dróg  oddechowych.
Przetwory z owoców (marmolada czy sok) stosuje się przy biegunce. Regulują one również przemianę materii. Uważa się też, że bez ma silnie działanie odtruwające.
Pomocniczo sok może być stosowany przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

W medycynie ludowej owoce czarnego bzu stosowano w wypadku bólu głowy czy migrenie oraz przy bólach mięśni i brzucha. 

Uwaga
Świeżych owoców czarnego bzu nie wolno jeść, nadają się one do spożycia tylko po podgrzaniu lub wysuszeniu. Zjedzenie surowych owoców z uwagi na zawartość w nim sambunigryny może spowodować uczucie mdłości i wymioty.

Moja rada
Ja sok z czarnego bzu robię w sokowniku. Jest to bardzo szybki i wydajny sposób i nie przeszkadza w nim nawet to, że drobniutkie jagody nie są "czysto" zebrane.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…