Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego mieszkańcy Andów często dożywają sędziwego wieku?

 


Pomysł na dzisiejszy wpis przyszedł mi do głowy dziś, kiedy z musu musiałam zjeść posiłek w małym lokalu w mieście. W skład dania wchodziły ziemniaki z wody. I wiecie co, wyczułam w nich sól, sporo soli.

Jaki to ma związek z góralami mieszkającymi w Andach? - ma, i to duży. Dieta mieszkańców Andów charakteryzuje się prostotą przygotowania. Potrawy są zazwyczaj gotowane lub pieczone, prawie bez użycia przypraw. I bez soli!


Ale obok prostoty wykonania potraw dochodzi jeszcze odpowiednia, zdrowa dieta oparta na warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach. 

Podstawowe składniki diety andyjskiej

Zboża
Najpopularniejsze zboża to Quinoa - to pseudozboże jest prawdziwą gwiazdą kuchni andyjskiej. Bogate w białko, błonnik i minerały, jest doskonałym źródłem energii.
Amarantus - kolejne pseudozboże o wysokiej wartości odżywczej.
Kukurydza - służy do przygotowania wielu potraw, od zup po kukurydziany chleb.

Warzywa i owoce
Ziemniaki - w Andach uprawia się setki odmian ziemniaków, które są podstawą wielu posiłków.
Warzywa korzeniowe - marchew, buraki, pietruszka są bogate w witaminy i minerały.
Owoce andyjskie - takie jak papaja, marakuja, czy aguaymanto są bogate w witaminy i antyoksydanty.

Białko
Mięso - przede wszystkim mięso lamy, alpaki i owcy.
Ryby - w niektórych regionach Andów, gdzie są dostępne źródła wody, spożywane są również ryby.
Strączki - soczewica, fasola są ważnym źródłem białka roślinnego.

Tłuszcze
Tłuszcz zwierzęcy - z lamy lub alpaki, głównie używany do gotowania.
Olej z awokado - bogaty w zdrowe tłuszcze jednonienasycone.


Jak widzicie dieta andyjska wygląda jak recepta wyniesiona od dietetyka. 😂
Dieta andyjska, obfitująca w zboża, warzywa i owoce, jest źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny. Jest również niska w tłuszcze nasycone, co sprzyja zdrowiu serca. Bogactwo witamin i minerałów w tej diecie przyczynia się do zwiększenia odporności oraz wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, cukrzycy i otyłości.

Nic dziwnego, że mieszkańcy Andów często dożywają sędziwego wieku.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Cykoria podróżnik czyli batożek św.Piotra - pożyteczna roślina lecznicza

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) jest znana w Polsce pod różnymi ludowymi nazwami. Mi najbardziej podoba się określenie " batożki świętego Piotra ". Ale są i nazwy, które mogą sugerować, że to ważne ziele dla mężczyzn: twardostój, poruszeniec męski czy zrusze­niec. 😅 Cykoria występuje powszechnie przy drogach, nieużytkach i na pastwiskach. Należy do rodziny astrowatych. Dawniej, w XVIII wieku korzeń cykorii podróżnik używany był jako namiastka kawy. A moja prababcia opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku tabory cygańskie które koczowały w pobliżu jej miejsca zamieszkania używały cykorii do sporządzenia napoju przypominającego w smaku kawę. Nie byli głupi ci Romowie, bowiem zawarta w korzeniu cykorii inulina wpływa na dobrą pracę jelit i jest polecana przy  wzdęciach,  braku apetytu i  złym trawieniu. Kiedy z przeziębieniem, z nieżytem  górnych dróg oddechowych  poszlibyście na Podlasiu do znachorki, to poleciłaby Wam  okłady na klatkę piersiow