Antyoksydanty i antocyjany - związki te działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i spowalniając procesy starzenia.
Witaminy i minerały - ogonki są dobrym źródłem witaminy C, A, z grupy B, potasu, manganu, miedzi i żelaza.
Garbniki, olejki eteryczne i taniny - substancje te wspierają trawienie, działają moczopędnie i mają właściwości detoksykujące.
Ogonki z czereśni mają wiele korzystnych właściwości. Mogą przyspieszać metabolizm i wspomagać odchudzanie, wspierać układ moczowy i oczyszczać organizm z toksyn, działać przeciwzapalnie i łagodzić bóle stawów, wzmacniać układ odpornościowy oraz poprawiać kondycję skóry i włosów.
Jak wykorzystać ogonki z czereśni?
Napar - suszone ogonki zalej wrzącą wodą i parz 10-15 minut. Pij ciepły napar 2-3 razy dziennie.
Syrop - z ogonków, cukru i wody można przygotować zdrowy i pyszny syrop.
Przyprawa - suszone i zmielone ogonki mogą być używane jako przyprawa do dań mięsnych i ryb.
Komentarze
Prześlij komentarz