Wiem co jem: kalarepa



Dziś o bardzo smacznym, dziś jakby zapomnianym warzywie. Chodzi o kalarepę, roślinę która za moich młodzieńczych lat towarzyszyła nam w kuchni bardzo często.

Kalarepa to warzywo niskokaloryczne, jedna średniej wielkości sztuka to 45 kcal. Najważniejszym składnikiem odżywczym który mieści się w pękatej kuli jest błonnik pokarmowy. Jedna kalarepa ma go około 6 g, to naprawdę sporo.

Kalarepa zawiera również niezłą dawkę potasu, pierwiastka o dużym znaczeniu dla naszego zdrowia. Jedna zjedzona sztuka to 560 mg.

Umieszczenie kalarepy w jadłospisie, przyniesie wiele korzyści dla Waszego zdrowia. Badania wykazały, że warzywo te chroni przed rozwojem: raka jelita grubego, raka żołądka, raka płuc, cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Najlepiej jeść kalarepę na surowo, np. w sałatce czy surówce, ale można ją również upiec z ziołami (taka smakuje mi najbardziej).
Smacznego i zdrowego!  



Komentarze