Wiem co jem: czy mniejsze rodzynki są lepsze?

 


Wszyscy wiedzą, że rodzynki są dobrym źródłem błonnika, żelaza i potasu. Jest to więc zdrowa przekąska, którą możemy zastąpić apetyt na słodycze.

Ale dziś pomogę Wam w odpowiedzi na pytanie: czy mniejsze rodzynki są lepsze od dużych?  

Na początek kilka faktów:
👉 Mniejsze rodzynki mają zazwyczaj bardziej skoncentrowany smak, zarówno słodki, jak i kwaśny.
👉 Mniejsze rodzynki mają cieńszą skórkę i są bardziej miękkie.
👉 Mniejsze rodzynki lepiej sprawdzają się jako dodatek do wypieków cukierniczych.

Z kolei większe rodzynki mogą mieć bardziej łagodny smak z nutą kwaskowości, mają grubszą skórkę i są bardziej mięsiste. Te rodzynki będą lepszym wyborem jako dodatek do dań mięsnych.

Ale dla nas najważniejsze są wartości odżywcze. I tu trzeba przyznać, że mniejsze rodzynki zawierają więcej witamin i minerałów w stosunku do masy.

Uwaga!
Oprócz rozmiaru, przy wyborze rodzynek koniecznie trzeba zwrócić uwagę na odmianę, sposób suszenia i zawartość konserwantów.


Komentarze