Jajko, znakomite źródło wielu składników odżywczych

 


Prostota jajka kryje w sobie misterium życia. Podobnie jak w człowieku - w małej skorupce mieści się ogromny potencjał.

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Przy tej okazji wyraz "jajko" jest odmieniany przez wiele przypadków. Ale że to blog o zdrowiu gdzie często zamieszczam wpisy o leczeniu jedzeniem, podam kilka faktów o jajku, jako doskonałym źródle wielu składników odżywczych.

🥚 Co zatem mieści się w jednym dużym jajku?

👉 Zacznijmy od białka. Jest tego około 6 gramów. Białko jajka jest uważane za pełnowartościowe, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje.

👉 Witaminy. Jest w jajku ważna dla wzroku oraz budowania odporności witamina A. To aż 6% dziennego zapotrzebowania. 
Jajko to również bogate źródło witaminy D. Zawiera ono aż 10% dziennego zapotrzebowania. Witamina D jest ważna dla zdrowia kości, zębów i układu odpornościowego. 
Jest i witamina E, najnowsze i modne odkrycie w dietetyce. To 5% dziennego zapotrzebowania na witaminę, która jest antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniem.
Witamina B12 - 22% dziennego zapotrzebowania. Jest ona ważna dla funkcji neurologicznej i tworzenia czerwonych krwinek.

👉  Inne składniki to cholina (substancja ważna dla zdrowia mózgu i wątroby), luteina i zeaksantyna (karotenoidy które pomagają chronić oczy przed promieniowaniem UV), oraz fosfor, selen, cynk, wapń i żelazo.

Jak widzicie jajka są wszechstronnym i niedrogim źródłem składników odżywczych. Można je jeść na wiele różnych sposobów i są świetnym dodatkiem do zdrowej diety.


Komentarze