Czarny ryż, czyli zdrowie i afrodyzjak na talerzu



Czarny ryż jest bardzo zdrowy i posiada wiele cennych właściwości. Zawiera więcej białka, błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B niż biały ryż.
Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
Zawiera antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Czarny ryż ma wiele korzyści zdrowotnych:
👉  Może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
👉  Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.
👉  Może wspomagać trawienie i zapobiegać zaparciom.
👉  Może wzmacniać odporność organizmu.
👉  Może poprawiać pamięć i koncentrację.
👉  Może mieć pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

Czarny ryż ma niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu jest polecany osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność.
Pamiętajmy, że czarny ryż należy gotować dłużej niż biały ryż, zazwyczaj około 40-45 minut.

Uwaga!
😷 Czarny ryż nie jest polecany osobom z niedoborem żelaza, ponieważ może utrudniać jego wchłanianie.
💓 Czarny ryż w niektórych krajach uchodzi za afrodyzjak.

 

Komentarze