Sezon na przeziębienia jeszcze przed nami, ale warto już teraz poznać domowy sposób na kaszel. Dziś podam Wam przepis na syrop z marchwi.
Moim zdaniem, ten syrop jest nie tylko skuteczny, ale i smaczny.
Składniki: pół kilograma marchewek (najlepiej z działki, lub od kogoś zaufanego), 2 łyżki miodu, łyżka świeżo startego imbiru.
Sposób przygotowania: marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec dodać imbir. Kiedy warzywo zmięknie, utrzeć całość w mikserze. Odstawić do przestudzenia i dodać miód.
Tak przyrządzony syrop przechowujemy w lodówce, jednak po wyjęciu z lodówki mikstura powinna osiągnąć temperaturę pokojową zanim ją spożyjecie.
Najlepiej zażywać dwa dwa razy dziennie po łyżce stołowej.
Komentarze
Prześlij komentarz