Oto przepis na nalewkę z kozieradki:
50 g nasion kozieradki (5 płaskich łyżek), 500 ml wódki 40%, 300 ml spirytusu nalewkowego o 60-70%.
Przygotowanie nalewki.
Nasiona kozieradki przesiać przez sito, by pozbyć się zanieczyszczeń. Kozieradkę wsypać do wyparzonego słoika, zalać alkoholem i zakręcić. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Trzeba pamiętać aby codziennym zamieszać zawartością słoika.
Nalewkę przecedzić przez gęste sito lub gazę złożoną w kilka warstw i przelać do szklanych butelek.
Odstawić na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie nalewka z kozieradki jest gotowa do spożycia.
Zobaczcie też wcześniejszy wpis: Kozieradka czyli boża trawka. Lek prawie na wszystko!
Komentarze
Prześlij komentarz