Jako gorąca orędowniczka leczenia jedzeniem, chciałabym dziś Wam polecić wspaniały barszcz, pełen witamin i minerałów.
Jak to zrobić?
Potrzebujemy dużego garnka, najlepiej kamionkowego (taki 15 litrowy powinien wystarczyć).
Składniki: 3 kg buraków, 3 dorodne marchewki, 3 duże pietruszki, 3 selery, 3 cebule, 15 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę), 3 łyżki kminku, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki soli, jeden pokrojony w wiórka korzeń chrzanu, kawałek razowego chleba oraz 8 litrów przegotowanej, wystudzonej wody.
Wykonanie
Warzywa po umyciu i obraniu trzeba drobniutko pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki, zalać wodą i dodać kawałek razowego chleba. Naczynie obwiązać gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.
Gdy barszcz skiśnie, odcedzić sok i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce lub bardzo chłodnej spiżarni.
Koniecznie pijemy na surowo!
Komentarze
Prześlij komentarz