Pa藕dziernik to miesi膮c, w kt贸rym natura obdarza nas intensywnie kolorowymi owocami, cz臋sto zapomnianymi, ale niezwykle cennymi dla zdrowia. Kr贸low膮 tego miesi膮ca jest niew膮tpliwie Jarz臋bina pospolita (Sorbus aucuparia).
Owoce jarz臋biny s膮 bogactwem sk艂adnik贸w aktywnych, ale ze wzgl臋du na zawarto艣膰 kwasu parasorbinowego, kt贸ry mo偶e podra偶nia膰 b艂ony 艣luzowe, nie wolno spo偶ywa膰 ich na surowo. Po obr贸bce termicznej (suszeniu, mro偶eniu lub gotowaniu) substancja ta si臋 neutralizuje.
W艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne jarz臋biny.
馃憠 Wspomaganie pracy 偶o艂膮dka i uk艂adu pokarmowego.
Zawarte w jarz臋binie garbniki i pektyny reguluj膮 prac臋 jelit. Dzia艂aj膮 艣ci膮gaj膮co, pomagaj膮c w przypadku 艂agodnych biegunek, a jednocze艣nie s膮 艣wietnym 艣rodkiem na popraw臋 trawienia.
馃憠 Dzia艂anie moczop臋dne.
Jarz臋bina jest naturalnym diuretykiem. Pomaga usuwa膰 nadmiar wody i toksyn z organizmu, wspieraj膮c prac臋 nerek i uk艂adu moczowego, co mo偶e by膰 pomocne w zapobieganiu drobnym infekcjom.
馃憠 Wzmacnianie odporno艣ci.
Owoce jarz臋biny s膮 doskona艂ym 藕r贸d艂em witaminy C, witaminy P (rutyny) oraz karotenoid贸w (prowitamina A). Witamina P uszczelnia naczynia krwiono艣ne i zwi臋ksza wch艂anianie witaminy C, co czyni jarz臋bin臋 idealnym sk艂adnikiem jesiennej diety wspieraj膮cej odporno艣膰.
馃憠 Obni偶anie ci艣nienia.
Dzi臋ki zawarto艣ci rutyny i potasu, jarz臋bina mo偶e wspiera膰 regulacj臋 ci艣nienia krwi. Niekt贸rzy zielarze uwa偶aj膮, 偶e to najbardziej skuteczny lek na nadci艣nienie.
---
#leczeniealternatywne
#jarz臋bina
Komentarze
Prze艣lij komentarz