Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety.
Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd.

Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami.

Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła.
Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli.
Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce.


W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zarówno pulpeciki jak i pataty umieszczam w parowarze na około 25 minut.

Po wyjęciu dodaję do patatów masło zmieszane z zieloną pietruszką oraz koperkiem i odrobiną soli. Urozmaiceniem dania będą ugotowane buraczki starte na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodaję do nich jedynie sok z cytryny i odrobinę soli.


Pamiętajmy, że kiedy cierpi się na wrzody, porcja nie powinna być za duża. Na talerzu widać taką w sam raz!



Komentarze