Przejdź do głównej zawartości

Zioła, które wzmacniają odporność

Trwająca w najlepsze jesień wkrótce zacznie zbierać swoje żniwo i położy dużą część z nas do łóżek. 
Na nic się zdadzą wtedy ciepłe szaliki i grube czapki, ponieważ ogromna część cieszących się obecnie zdrowiem ludzi nie dba zupełnie o swoją odporność. Jak więc o nią zadbać i solidnie ją wzmocnić, aby nie dać się chorobą i zarazkom?

Odporność z natury
Jeśliby kierować się jedynie reklamami i wtłaczanymi nam informacjami, idealnymi do tego celu środkami byłyby różnego rodzaju proszki, sztuczne witaminy i suplementy diety. W pewnym stopniu być może okazały by się one skuteczne, jednak nic nie zastąpi siły natury i z tego powodu cała uwaga powinna być skierowana na ekologiczne zioła.




Co na odporność?
Istnieje wiele środków i ziół pochodzenia naturalnego, które mają znacznie lepszy wpływ na zdrowie i odporność niż sztuczne proszki. Zdecydowanie najlepsze zioła na odporność to:
- nagietek - ziele znane od dawna. Charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i przeciwzapalnymi. Stosowany np. w formie maści, naparów lub olejków. Jego działanie polega na poprawie funkcjonowania układu odpornościowego. Posiada również działanie ułatwiające gojenie ran
- pokrzywa - zawiera w sobie dużą ilość witaminy B, C i K. Poza tym znajdziemy w niej również sporo m.in.  wapnia, potasu, żelaza. Taki skład stymuluje układ odpornościowy do bardziej wydajnej pracy
- czarny bez - posiada bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Można przyjmować go na co dzień, co zmniejsza ryzyko występowania chorób, lub też zażywać w formie naparów już w trakcie przeziębienia, co przyczyni się do szybszego uporania się z chorobą
- rumianek - szeroko używany w walce ze stresem i dla ukojenia nerwów. Oprócz tego posiada właściwości ułatwiające wyleczenie m.in. kataru. Inhalacje z rumianku oczyszczają górne drogi oddechowe, ułatwiają oddychanie i pozbywanie się zalegającej wydzieliny.



Zioła czy suplementy?
Wybór chyba jest oczywisty. W pełni ekologiczne zioła nie dość, że są znacznie tańsze, to w dodatku o wiele skuteczniejsze i bezpieczniejsze dla zdrowia.

Autor: Monika Bojar


Wypróbuj ekologiczne zioła zmacniające odporność w sezonie jesienno-zimowym
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian