Przejdź do głównej zawartości

Ostropest

Kilka faktów na temat ostropestu plamistego. Jego nasiona są pomocne w regeneracji wątroby po zatruciach oraz dolegliwościach woreczka żółciowego.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób ma problemy z wątrobą  czy woreczkiem żółciowym; wynika to nie tylko z faktu, ze społeczeństwo żyje w coraz większym stresie, ale również z tego, że nieprawidłowa dieta czy brak aktywności fizycznej jest pierwszym krokiem do zafundowania sobie problemów z tymi narządami wewnętrznymi. Często nie działają już przypisywane przez lekarzy, nieraz drogie leki – wtedy nadchodzi pora, aby sięgnąć po preparaty w pełni naturalne, które zgodnie z wielowiekową tradycją pomagają ludziom uporać się z problemami wątrobowymi; takim właśnie preparatem jest Ostropest plamisty.

Ostropest plamisty to preparat, który w swoim składzie zawiera kilka bardzo istotnych dla pracy wątroby i woreczka żółciowego składników. Pierwszym z nich jest mieszanka flawonoliganów, substancji dostarczanych do organizmu ludzkiego przez m.in. owoce; substancje te pozwalają na polepszanie wydajnej pracy wątroby i woreczka, wzmacniają komórki wątroby oraz regenerują wszelkie uszkodzenia. Drugim istotnym składnikiem są antyoksydanty, które nie tylko, zgodnie ze swoim przeznaczeniem, zapobiegają zbyt szybkiemu starzeniu się komórek, ale również sprawiają, że usuwane są z wątroby szczególnie toksyczne substancje.
      Cały preparat jest zrobiony z naturalnych składników; sam Ostropest plamisty to nasz rodzimy kuzyn słoneczników, który od lat stosowany jest w walce z wszelkimi skutkami nieprawidłowej pracy wątroby i woreczka żółciowego – zyskujemy więc pewność, że preparat ten nie obciąża dodatkowo na przykład nerek czy żołądka, co nieraz zdarza się w przypadku zwykłych leków.
      Ostropest plamisty może być stosowany u wszystkich osób, które zauważyły u siebie bądź od lat walczą z takimi nieprawidłowościami, jak na przykład zaburzenia pracy wątroby. Jeśli cierpimy na uporczywe kolki i wzdęcia, czy męczą nas bóle wątroby, Ostropest powinien poradzić sobie z nimi bez problemu. Warto używać również preparatu, jeśli nasza wątroba jest uszkodzona przez długotrwałe stosowanie leków bądź picie alkoholu. Ostropest jest przydatny również dla osób z uszkodzeniami czy chorobami woreczka żółciowego – działa żółciopędnie, może być stosowany wspomagająco przy leczeniu kamicy żółciowej, zapaleniach dróg żółciowych czy samego woreczka żółciowego.  
Autorem artykułu jest retsam
---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar