Przejdź do głównej zawartości

Diagnostyka celiakii możliwa bez biopsji jelita cienkiego

Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) oficjalnie zarekomendowało testy DNA w kierunku diagnostyki celiakii takie informacje pojawiły się w styczniu tego roku. 
W niektórych przypadkach nowe możliwości diagnostyczne dają szansę na całkowitą rezygnację z biopsji jelita cienkiego. Osoby, u których występują typowe objawy celiakii, a także przeciwciała charakterystyczne dla choroby, jak również przeprowadzono u takich osób testy genetyczne, w których wykryto geny HLA DQ2/DQ8 (geny występujące u chorych na celiakię) mogą całkowicie zrezygnować z biopsji jelita cienkiego. 
Oficjalnie przyjęto, iż testy genetyczne są potrzebne u pacjentów z grupy ryzyka rozwoju celiakii (ich bliscy chorują na celiakię) i powinny być pierwszym krokiem w diagnostyce choroby. Dotychczas testy DNA na celiakię nie zawsze były odbierane jako wiarygodne i skuteczne narzędzie diagnostyczne celiakii, ani również oficjalnie nie kwalifikowano ich do standardów diagnostycznych. Do tej pory wielu lekarzy stawiało diagnozy przede wszystkim na podstawie rutynowych badań serologicznych oraz zabiegu inwazyjnego, jakim jest biopsja jelita cienkiego. Stanowi to jednak problem dla wielu rodziców dzieci zaliczanych do tego badania. 
Celiakia (choroba trzewna) to trwała nietolerancja glutenu - białka zawartego w zbożach. Główne objawy choroby to ból brzucha, wzdęcia, niska wagą, anemia związana z niedoborem żelaza, jak również cukrzycą typu I, chorobami tarczycy. Celiakia związana jest także z występowaniem aft w jamie ustnej, problemami ze skórą lub szkliwem zębnym. Objawy choroby trzewnej nie zawsze są typowe, dlatego celiakia jest schorzeniem trudnym w diagnostyce. Dotychczasowo stosowane metody badań nie zawsze dawały jednoznaczny wynik. Coraz częściej w diagnostyce celiakii wykorzystuje się badania genetyczne wskazujące obecność genów HLA DQ2 i DQ8, bez których celiakia nie może wystąpić. 
Badania genetyczne są bardzo dobrym rozwiązaniem w momencie wykluczenia celiakii, zwłaszcza u osób, u których występują nietypowe objawy lub/i od jakiegoś czasu dany pacjent przebywa na diecie bezglutenowej. Jeżeli specyficzne dla celiakii geny nie są obecne u pacjenta wówczas praktycznie w 100% można wykluczyć ryzyko rozwoju choroby. 
Laboratorium testDNA Sp. z o.o. istnieje na polskim rynku od 2003 r. specjalizując się w analizach ojcostwa i pokrewieństwa oraz diagnostyce medycznej. Obecnie laboratorium posiada ponad 100 punktów pobrań zlokalizowanych na terenie całego kraju jak i za granicą. Szczegółowe informacje zawarte są na stronie www.testDNA.pl 

 -- Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, 
Autorem artykułu jest Marzena Bajewicz


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian