Przejdź do głównej zawartości

Cudowne lekarstwa babci

Moja babcia zawsze unikała szpitali, a lekarzy uznawała za zło konieczne. Właściwie trudno się jej dziwić – jej brat i dwie siostry zmarli właśnie w szpitalu.
Babcia ich odwiedzała, patrzyła na bezsilność lekarzy i nabrała przekonania, że szpitale są tylko po to, by w nich umierać. Nikt nie mógł jej przekonać, że jest inaczej. Na szczęście babcia była dość zdrową osobą. Jak mała dziewczynka dużo pracowała i pomagała rodzicom w gospodarstwie. Dzięki temu jej organizm był silny i odporny na infekcje. Co więcej, babcia na wszelkie dolegliwości i bóle miała swoje sposoby. Bardzo interesowała się ziołolecznictwem, a swoja wiedzę w tej dziedzinie wykorzystywała w praktyce. Musze przyznać, że była w tym niesamowita. Potrafiła zwalczyć nawet najsilniejszy ból głowy szybko i sprawnie.



Na bóle głowy miała swoje dwie metody. Pierwszą z nich był kompres nasączony rumiankiem, z pokruszonymi kawałkami lodu. Trzeba było położyć się wygodnie na kanapie, a kompres umieścić na czole. Wystarczyło poleżeć tak pół godziny, a po bólu nie było już śladu. I wszystko do zdrowo, naturalnie, bez lekarstw i tabletek.

Druga metoda była już trochę bardziej skomplikowana. Trzeba było przyrządzić wywar z pestek dyni i drożdży, następnie wypić przygotowaną miksturę. Mikstura była obrzydliwa, ale skuteczna, a to dla babci było najważniejsze.
Babcia doskonale usuwała też ból gardła, czego miałam okazję doświadczyć na własnej skórze, a właściwie na własnej krtani. Kiedyś, tuż przed Bożym Narodzeniem, strasznie się rozchorowałam. Bolało mnie praktycznie wszystko – głowa, gardło, nos, kości i stawy. Wtedy babcia podała mi sok z cytryny wymieszany z łyżką miodu i syropem z klonu. Od owej mieszanki ból gardła zniknął, a ja poczułam się zdecydowanie lepiej. Po bólu nie było nawet śladu. Szybko wyzdrowiałam, a na pasterce śpiewałam tak głośno, że było mnie słychać w całym kościele. Naprawdę, babcia z ziołami potrafiła czynić cuda. Zawsze podziwiałam jej niespotykaną mądrość. Gdy mieszała te swoje ziołowe papki przypominała starą, dobrą czarownicę. Zdecydowanie było w tym coś magicznego.
Autorem artykułu jest malakretek
---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar