Len – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości lnu znane były już w starożytności. Wzmianki o tej roślinie widnieją w biblijnych przypowieściach, inne źródła z tego okresu wskazują również na użycie oleju lnianego podczas przygotowywania posiłków. 



Obecnie nasiona lnu stosuje się w przemyśle kosmetycznym czy farmaceutycznym na dość szeroką skalę. W dobie reklam cudownych specyfików „na wszystko” aż szkoda nie sięgnąć po coś, co jest tanie, naturalne i na wyciągnięcie ręki. Poznaj lecznicze właściwości rośliny zwanej „złotem polskich pól”.

(Bez)Cenny błonnik
Chyba każdy, kto choć raz w życiu stosował dietę wie, jak ważną rolę w przemianie materii spełnia błonnik. Dowiedziono, że nasiona lnu zawierają aż do sześciu razy więcej błonnika niż poranna owsianka. Dwie łyżki ziaren pokrywają 1/5 dziennego zapotrzebowania na błonnik, korzystnie wpływając na perystaltykę jelit i wspomagając procesy trawienne. Len z powodzeniem stosowany jest także u diabetyków ze względu na funkcję obniżania poziomu cukru we krwi.

Lignany
Nasiona lnu stanowią najbogatsze źródło lignanów na świecie. Lignany to naturalnie występujące związki chemiczne pochodzenia roślinnego, które hamują działanie estrogenu. Przyjmowane regularnie są w stanie zapobiec wielu chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca czy zawał serca. Lignany, ze względu na funkcje regulujące gospodarkę hormonalną, łagodzą też objawy menopauzy. Ponadto udowodniono korzystny wpływ lignanów na hamowanie procesów nowotworowych, szczególnie w leczeniu guzów piersi, jajników, czy macicy. Jako ciekawostkę można dodać, że zawartość lignanów w ¼ szklanki lnu jest większa niż w 60 szklankach brokułów.

Kwasy Omega-3
Dzięki stężonej dawce kwasów omega-3 len skutecznie pomaga zwalczać nadmiar tkanki tłuszczowej. Zbilansowany poziom kwasu omega-3 powoduje uczucie sytości, co przekłada się na zmniejszenie łaknienia, a co za tym idzie – ograniczenie chęci na niezdrowe przekąski. Warto też nadmienić, że regularne spożywanie ziaren lnu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Nasiona lnu bogate są w cynk, żelazo i magnez, a także w witaminy A, B oraz E. Ostatnia z nich rozpuszczalna jest właśnie w kwasach zawierających się w lnie, dzięki czemu witamina jest niezwykle dobrze wchłaniana.

Pozostałe zalety spożywania lnu
Dzięki włóknom rozpuszczalnym w wodzie, len przybiera postać żelowej zawiesiny, która po wypiciu zbawiennie wpływa na podrażnione ścianki jelit czy wątrobę. Siemię lniane łagodzi stany zapalne jelit, korzystnie wpływa na wrzody żołądka i dwunastnicy. Nasiona tej rośliny dobroczynnie wpływają też na pamięć i pracę mózgu.
Co istotne, len nie zawiera glutenu. Zalecana dzienna dawka lnu to 1-2 łyżeczki.

Autor: Anna E. Kozłowska


Anna E. Kozłowska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze