Jak jedzenie, które spożywasz wpływa na Twój mózg?

Gdyby usunąć z mózgu całą wodę, a resztę rozbić na tworzące go składniki odżywcze, co byśmy otrzymali? 

Większą część stanowiłyby tłuszcze. W pozostałej substancji mózgowej znaleźlibyśmy białka i aminokwasy, ślady mikroelementów i glukozę.
Mózg to dużo więcej niż kombinacja substancji odżywczych, ale każda z nich ma wpływ na nasze funkcjonowanie, rozwój i poziom energii. Poobiednie zmęczenie czy bezsenność w nocy mogą wynikać z wpływu jedzenia na nasz mózg.
  
Największymi gwiazdami wśród tłuszczów w naszym mózgu są omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nas przed neurodegeneracyjnymi chorobami mózgu, pochodzą wyłącznie z pożywienia. Pokarmy bogate w kwasy omega jak orzechy, ziarna i tłuste ryby są niezbędne do tworzenia i utrzymania w dobrym stanie błon komórkowych. Tłuszcze omega są dobre dla naszego mózgu, ale regularne spożywanie innych, takich jak tłuszcze trans i nasycone, może zaszkodzić jego zdrowiu.
  
Białka i aminokwasy, materiał budulcowy, dzięki któremu rośniemy i rozwijamy się, wpływają na nasze samopoczucie i zachowanie. Aminokwasy zawierają prekursory neuroprzekaźników, substancji chemicznych przenoszących sygnały między neuronami, które wpływają na nastrój, sen, koncentrację i masę ciała. Dzięki nim czujemy senność po zjedzeniu dużej porcji makaronu i jesteśmy bardziej uważni po posiłku bogatym w białko. Złożone kombinacje związków chemicznych w jedzeniu mogą pobudzać komórki mózgu do wydzielania wpływającej na nastrój noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. A że nie łatwo dotrzeć do komórek mózgu, aminokwasy muszą walczyć o ten ograniczony dostęp. 
  
Zróżnicowana dieta pomaga utrzymać zrównoważoną kombinacje neuroprzekaźników i zapobiega nadmiernym wahaniom nastroju.
  
Podobnie jak inne organy w naszym ciele, nasz mózg potrzebuje regularnej dawki mikroelementów. Antyoksydanty w owocach i warzywach wzmacniają go i zwalczają wolne rodniki niszczące komórki mózgowe, pozwalając mózgowi wydajnie pracować przez dłuższy okres czasu. Bez mocy mikroelementów, takich jak witamina B6, B12 Czy kwas foliowy, nasz mózg chorowałby i tracił sprawność.
  
Pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, cynk i sód co niezbędne dla zdrowia mózgu i wczesnego rozwoju poznawczego.
  
Aby mózg mógł sprawnie przetwarzać i syntetyzować te cenne składniki odżywcze, potrzebuje paliwa, i to w dużych ilościach. 
  
Chociaż mózg stanowi tylko około 2% masy naszego ciała, zużywa aż do 20% naszej energii. Większość pochodzi z węglowodanów, rozbijany przy trawieniu na glukozę. Płaty czołowe tak silnie reagują na jej spadek, że obniżenie sprawności umysłowej jest jednym z pierwszych sygnałów niedoboru tego składnika.
  
Jak różne rodzaje węglowodanów wpływają na nasz mózg (przyjmując, że dostarczamy glukozę regularnie)?
  
Są trzy rodzaje węglowodanów: skrobia, cukier i błonnik. Chodź na etykietach spożywczych są traktowane jako jedna kategoria, stosunek cukru i błonnika do całkowitej ilości węglowodanów wpływa na reakcję organizmu i mózgu. Pokarmy wysoko glikemiczne, takie jak białe pieczywo, powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego szybki spadek. Obniża się nie tylko poziom glukozy, ale i koncentracja i nastrój. Z kolei owies, ziarna i rośliny strączkowe wolniej podnoszą poziom glukozy, co pozwala utrzymać poziom koncentracji. 
  
Aby mózg działał płynnie, niezbędna jest zróżnicowana dieta, bogata w składniki odżywcze. To co gryziemy, przeżuwamy i połykamy, ma bezpośredni i długotrwały wpływ na najważniejszy organ w naszym organizmie. 
[Mia Nacamulli] 

Autor: Marta Kmiecik


Marta Kmiecik
dietetyk kliniczny, fitoterapeuta
martakmiecik.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze