Przejdź do głównej zawartości

Alkoholizm bez tajemnic, czyli jak rozpoznać uzależnienie

Alkoholizm od lat zajmuje jedną z czołowych pozycji wśród zjawisk patologicznych w Polsce. Problemy z alkoholem dotyczą zarówno dorosłych, jak i młodzież. Spada, też wiek inicjacji alkoholowej a łatwy dostęp do napojów wysokoprocentowych przyczynia, się do rosnącej fali uzależnień.



Napoje wysokoprocentowe od lat cieszą się dużym powodzeniem. Piwo, wino, wódka to napoje, bez których znaczna część osób nie wyobraża sobie spotkania. Imprezy okolicznościowe, spotkania towarzyskie, urlop spędzany w gronie przyjaciół – wszystkie te imprezy są okazją do napicia się alkoholu. Alkohol spożywamy dla poprawy nastroju, dla odprężenia i relaksu, a także dla zabicia nudy. Okresowe kontrolowane spożycie alkoholu podczas spotkania na imprezie okolicznościowej np. na imieninach nie przyniesie większej szkody dla naszego organizmu – jednak spożywanie alkoholu przy każdej nadarzającej się okazji może być pierwszym krokiem na drodze do uzależnienia.

Uzależnienie od alkoholu – jak je rozpoznać

Uzależnienie od alkoholu od lat uznawane jest za zjawisko patologiczne i za problem zdrowia publicznego. Osoby nadużywające napojów wysoko procentowych destrukcyjnie wpływają na siebie i na swoje najbliższe otoczenie. Niekontrolowane i nagminne picie alkoholu często prowadzi do choroby alkoholowej, która w skrajnych przypadkach może zakończyć się zgonem. Jeżeli często spożywasz alkohol na imprezach, dla relaksu lub dla towarzystwa sprawdź, czy znajdujesz się w grupie zagrożonej alkoholizmem.

Najczęstsze objawy świadczące o problemach z alkoholem:

• Spożywanie alkoholu przy każdej nadarzającej się okazji oraz w sytuacjach stresujących np. przy problemach w pracy, problemach w związku itp.
• Brak umiaru podczas picia np. na imprezie, picie alkoholu do momentu osiągnięcia euforii lub stanu upojenia.
• Picie w samotności w tajemnicy przed bliskimi.
• Spożywanie alkoholu pomimo silnego postanowienia o zaprzestaniu picia.
• Gromadzenie alkoholu tak, aby mieć go zawsze pod ręką.
• Spożywanie coraz mocniejszych trunków w coraz większych ilościach.
• Chęć spożycia alkoholu od wczesnych godzin rannych lub zaraz po przebudzeniu.
• Luki w pamięci po spożyciu alkoholu, brak ciągłości zdarzeń, które miały miejsce podczas picia.
• Spożywanie alkoholu w godzinach pracy, szkoły. Niestawianie się na umówione spotkania, nieprzychodzenie do pracy lub na zajęcia z powodu wypitego alkoholu.
• Złe samopoczucie (drżenie rąk, poty, osłabienie, podenerwowanie) w przypadku braku alkoholu lub po jego odstawieniu.

Jeżeli zauważyłeś, u siebie kilka z ww. cech może, to wskazywać na istniejące już uzależnienie od alkoholu. Uzależnienie to często prowadzi do ciężkiej i nieuleczalnej choroby alkoholowej. Osoby cierpiące na chorobę alkoholową pomimo terapii i zaprzestania spożywania alkoholu już nigdy więcej nie będą mogły powrócić do kontrolowanego picia. Choroba alkoholowa jest, chorobą nieuleczalną – można powstrzymać jej rozwój, lecz nie można jej do końca wyleczyć. Każdy wypity kieliszek spowoduje nawrót choroby i powrót do niekontrolowanego picia. Mając, na uwadze powyższe informacje warto, rozważyć czy przypadkiem kolejny kieliszek nie będzie tym pierwszym prowadzącym do uzależnienia.

Autor: Beata Błach


Beata Błach www.beatabłach.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

  1. Ja mam wrażenie, że coraz więcej osób ma problem z różnymi nałogami. Mój partner jest w ośrodku leczenia uzależęnień - www.detoxmed.pl bo pokonała go miłość do piwa. Doszło do tego, że nie potrafi nie wypić codziennie chociaż 4 piw. Sam zdecydował się na leczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo, niektórzy mówią że to nie alkohol. A od tego zwykle się zaczyna

      Usuń
  2. Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wartościowa treść. Powinno faktycznie być takich więcej. Uzależnienie to w końcu choroba i poważny problem społeczny. Cała nadzieja pozostaje w ośrodkach terapii, które działają efektywnie pomagając wszystkich w nałogu oraz ich rodziny. Choćby taki Kryształowy Płomyk https://krysztalowyplomyk.pl/ .

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla każdego, kto poszukuje wsparcia w trudnych chwilach, ważne jest znalezienie odpowiedniego psychologa. Na https://psycholog-ms.pl/ można znaleźć specjalistów, którzy oferują pomoc dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar