Przejdź do głównej zawartości

10 przypraw przyśpieszających metabolizm


autor: Ksawery Kostrycki


Niejedna osoba, próbowała zarówno diety jak i ćwiczeń, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jest kilka innych czynników, które świetnie wpływają na nasz metabolizm. Co to takiego? Przyprawy, które pobudzą organizm do większego wydatkowania energii.



Chili
Chili zmniejsza apetyt i działa rozgrzewająco. Pobudza również nasz układ pokarmowy do zwiększenia wydajności jego pracy. Udowodniono, że dodawanie chili do posiłków zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu ogranicza to ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków.
Curry
Kwas  hydroksycytrynowy, który zawarty jest w curry bardzo skutecznie zwalcza tkankę tłuszczową. Działa hamująco na ośrodek głodu w mózgu oraz przyśpiesza przemianę materii. 
Bazylia
Bazylia pomaga przyswajać pokarm, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa przeciwskurczowo. Ponadto rozluźnia jelita, łagodzi stres i przyspiesza trawienie białek oraz tłuszczu. Sprawdza się również przy niestrawnościach i bólach głowy.
Imbir
Imbir wspomaga trawienie. Ma też właściwości rozgrzewające, zapobiega wzdęciom, przyczynia się do usuwania z organizmu zbędnych metabolitów. Obniża również poziom cholesterolu. Poprawia przemianę materii. Imbir jest naturalnym środkiem na wzdęcia i gazy.
Cynamon
Zapobiega on magazynowaniu cukrów(w postaci tłuszczu) przez wątrobę. Obniża poziom cholesterolu oraz reguluje gospodarkę węglowodanową. Jest szczególnie istotny dla osób, które walczą z cukrzycą, gdyż uwrażliwia tkanki naszego ciała na insulinę. Wystarczy pół łyżeczki dziennie, aby pozbyć się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Pomaga również w oczyszczaniu organizmu.
Kurkuma
Kurkuma naturalnie hamuje powstawanie komórek tłuszczowy oraz wspomaga trawienie. Kurkuma ma również dużo innych właściwości, działa między innymi rozkurczowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wystarczy już ¼ łyżeczki, aby kurkuma zaczęła działać na nasz organizm.
Kardamon
Kardamon działa zbawiennie na nasz organizm, ponieważ przyspiesza tempo przemiany materii przez co wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo ułatwia trawienie białek i posiada właściwości antyseptyczne.
Mięta
Mięta usprawnia pracę jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga procesy trawienne. Dodatkowo zapobiega wzdęciom i działa antywirusowa i przeciwbakteryjnie.
Kolendra
Kolendra przyspiesza trawienie oraz działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Listki kolendry można dodać do sałatek, kanapek czy zup. 
Goździki
Goździki niesamowicie działają na nasz metabolizm, ponieważ dzięki nim organizm spala więcej kalorii. Zwiększają one wydzielanie enzymów trawiennych. Dodatkowo łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów.



Jeśli naturalne przyprawy to za mało, zobacz spalacze tłuszczu.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…