10 przypraw przyśpieszających metabolizm


autor: Ksawery Kostrycki


Niejedna osoba, próbowała zarówno diety jak i ćwiczeń, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jest kilka innych czynników, które świetnie wpływają na nasz metabolizm. Co to takiego? Przyprawy, które pobudzą organizm do większego wydatkowania energii.



Chili
Chili zmniejsza apetyt i działa rozgrzewająco. Pobudza również nasz układ pokarmowy do zwiększenia wydajności jego pracy. Udowodniono, że dodawanie chili do posiłków zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu ogranicza to ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków.
Curry
Kwas  hydroksycytrynowy, który zawarty jest w curry bardzo skutecznie zwalcza tkankę tłuszczową. Działa hamująco na ośrodek głodu w mózgu oraz przyśpiesza przemianę materii. 
Bazylia
Bazylia pomaga przyswajać pokarm, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa przeciwskurczowo. Ponadto rozluźnia jelita, łagodzi stres i przyspiesza trawienie białek oraz tłuszczu. Sprawdza się również przy niestrawnościach i bólach głowy.
Imbir
Imbir wspomaga trawienie. Ma też właściwości rozgrzewające, zapobiega wzdęciom, przyczynia się do usuwania z organizmu zbędnych metabolitów. Obniża również poziom cholesterolu. Poprawia przemianę materii. Imbir jest naturalnym środkiem na wzdęcia i gazy.
Cynamon
Zapobiega on magazynowaniu cukrów(w postaci tłuszczu) przez wątrobę. Obniża poziom cholesterolu oraz reguluje gospodarkę węglowodanową. Jest szczególnie istotny dla osób, które walczą z cukrzycą, gdyż uwrażliwia tkanki naszego ciała na insulinę. Wystarczy pół łyżeczki dziennie, aby pozbyć się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Pomaga również w oczyszczaniu organizmu.
Kurkuma
Kurkuma naturalnie hamuje powstawanie komórek tłuszczowy oraz wspomaga trawienie. Kurkuma ma również dużo innych właściwości, działa między innymi rozkurczowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wystarczy już ¼ łyżeczki, aby kurkuma zaczęła działać na nasz organizm.
Kardamon
Kardamon działa zbawiennie na nasz organizm, ponieważ przyspiesza tempo przemiany materii przez co wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo ułatwia trawienie białek i posiada właściwości antyseptyczne.
Mięta
Mięta usprawnia pracę jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga procesy trawienne. Dodatkowo zapobiega wzdęciom i działa antywirusowa i przeciwbakteryjnie.
Kolendra
Kolendra przyspiesza trawienie oraz działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Listki kolendry można dodać do sałatek, kanapek czy zup. 
Goździki
Goździki niesamowicie działają na nasz metabolizm, ponieważ dzięki nim organizm spala więcej kalorii. Zwiększają one wydzielanie enzymów trawiennych. Dodatkowo łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów.



Jeśli naturalne przyprawy to za mało, zobacz spalacze tłuszczu.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze