Parszywa dwunastka, czyli co jeść by się nie nafaszerować pestycydami?

Czy słyszeliście kiedyś o takim rankingu jak "Parszywa 12" czy "Czysta 15"?
Nie? - a to szkoda bo warto je znać.

Zajmijmy się tym filmowym, czyli Parszywą dwunastką.
Produkcja żywności na świecie, w tym ta warzyw i owoców przypomina coraz bardziej ogromną linię produkcyjną. Monokultury, ogromne połacie obsadzone tylko jednym gatunkiem roślin są szczególnie narażone na choroby i szkodniki. Ponadto, już po zbiorach cała ta masa towaru musi długo zachować trwałość, by trafiając do sklepów wyglądać dobrze.
Dlatego producenci żywności na całym świecie stosują różnego rodzaju nawozy, w tym pestycydy. Niektóre warzywa i owoce chłoną to wszystko jak gąbka - i to jest właśnie ta "parszywa 12".



Według Enviromental Working Group najbardziej skażone pestycydami są:

1. Jabłka
2. Brzoskwinie
3. Nektarynki
4. Truskawki
5. Winogrona
6. Seler naciowy
7. Szpinak
8. Słodka papryka
9. Ogórki
10. Pomidorki koktajlowe
11. Groszek z importu
12. Ziemniaki


Polecam prosty sposób, który pozwoli na pozbycie się (w dużym stopniu) pestycydów.
Do litra wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i moczymy warzywa czy owoce przez 10 minut.
W zależności od stężenia pestycydów woda zrobi się mętna, a na jej powierzchni pojawi się oleista powłoka.

O "czystej 15" - w następnym wpisie, zajrzyjcie za chwilę!



Komentarze