Przejdź do głównej zawartości

Parszywa dwunastka, czyli co jeść by się nie nafaszerować pestycydami?

Czy słyszeliście kiedyś o takim rankingu jak "Parszywa 12" czy "Czysta 15"?
Nie? - a to szkoda bo warto je znać.

Zajmijmy się tym filmowym, czyli Parszywą dwunastką.
Produkcja żywności na świecie, w tym ta warzyw i owoców przypomina coraz bardziej ogromną linię produkcyjną. Monokultury, ogromne połacie obsadzone tylko jednym gatunkiem roślin są szczególnie narażone na choroby i szkodniki. Ponadto, już po zbiorach cała ta masa towaru musi długo zachować trwałość, by trafiając do sklepów wyglądać dobrze.
Dlatego producenci żywności na całym świecie stosują różnego rodzaju nawozy, w tym pestycydy. Niektóre warzywa i owoce chłoną to wszystko jak gąbka - i to jest właśnie ta "parszywa 12".



Według Enviromental Working Group najbardziej skażone pestycydami są:

1. Jabłka
2. Brzoskwinie
3. Nektarynki
4. Truskawki
5. Winogrona
6. Seler naciowy
7. Szpinak
8. Słodka papryka
9. Ogórki
10. Pomidorki koktajlowe
11. Groszek z importu
12. Ziemniaki


Polecam prosty sposób, który pozwoli na pozbycie się (w dużym stopniu) pestycydów.
Do litra wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i moczymy warzywa czy owoce przez 10 minut.
W zależności od stężenia pestycydów woda zrobi się mętna, a na jej powierzchni pojawi się oleista powłoka.

O "czystej 15" - w następnym wpisie, zajrzyjcie za chwilę!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…