Dobre śniadanie, czyli jak zdrowo i pożywnie rozpocząć dzień


Autor: Aleksandra Pos


Według statystyk niemal 2 na 10 Polaków nie je śniadania. Częściej niż osoby starsze poranny posiłek pomijają młodzi między 18. a 24. r.ż. Na stołach nieprzerwanie od wielu lat królują kanapki z wędliną i serem, twarożek, mleko, kefir i jogurt. Czasami pojawiają się też warzywa, choć to raczej rzadkość. 



Dobre śniadanie – codzienny i smaczny rytuał
Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez niego będziemy przybierać na wadze, trudniej będzie się nam skoncentrować w ciągu całego dnia i będziemy przez to mniej wydajni. 
Niestety coraz chętnie sięgniemy po niezdrowe i tuczące przekąski. Jak na razie to tylko przypuszczenia, bo nie przeprowadzono badań jednoznacznie na to wskazujących, ale dzięki śniadaniu jesteśmy zdrowsi, utrzymujemy stałą wagę i zdrowiej się odżywiamy. Pożywny i smaczny posiłek o poranku pozwala również dobrze się rozbudzić i poprawia nastrój. Komu zdarza się wychodzić z domu bez zjedzenia nawet drobnej przekąski, dobrze wie, jak trudno skupić się na pracy z pustym żołądkiem. Dlatego, choć badania nie potwierdzają hipotezy, że poranny posiłek przyspiesza metabolizm i chroni przed tyciem, o poranku warto zaserwować sobie dobre i zdrowe śniadanie. 

Śniadaniowe zwyczaje Polaków
Polacy zjadają na śniadanie to, co można najłatwiej i najszybciej przygotować, czyli kanapki. 
Pieczywa z dodatkiem wędliny i żółtego sera lub kanapki z twarożkiem nie zastąpi owsianka czy płatki z mlekiem. Takie śniadaniowe potrawy zjada mniej niż 5% społeczeństwa. Poranny posiłek zazwyczaj wygląda każdego dnia tak samo, bo przyzwyczajenie bierze górę nad chęcią eksperymentowania. Ten, komu brakuje czasu na dobre śniadanie w domu, kupuje gotową kanapkę lub drożdżówkę w drodze do pracy. 
Pomysłów na śniadanie, które przygotujemy równie szybko jak kanapki, jest jednak bez liku. 
Dlaczego zamiast kromki chleba z masłem i wędliną nie zjeść pysznej jajecznicy z cebulką i pomidorami? 
Jeśli nie przepadamy za krzątaniem się w kuchni, a do pracy wychodzimy w biegu, usiądźmy spokojnie w jednej z knajpek serwujących dobre śniadania i spożyjmy zdrowy i smaczny posiłek. 

Dobre śniadanie – jak widzą je dietetycy
Dietetycy sugerują, żeby każdego ranka zjeść nawet niewielki posiłek. Po nocnym wypoczynku podniesiemy w ten sposób poziom glukozy we krwi, a tym samym przygotujemy mózg do działania. 
Śniadanie w większości powinno składać się z węglowodanów, ale nie może zabraknąć w nim również białka i tłuszczy. Na śniadaniowym talerzu powinna również zagościć porcja warzyw. Żeby dobrze rozpocząć dzień, na śniadanie możemy zjeść omlet z dodatkiem płatków owsianych, twarożek z pomidorem i szczypiorkiem z kromką żytniego chleba lub owsiankę z dodatkiem siemienia lnianego, cynamonu i owoców.
 Pożywne i smaczne śniadanie wcale nie wymaga wielkich przygotowań. 
Jeśli nadal brakuje nam ochoty do przygotowywania urozmaiconych porannych posiłków, wybierzmy się do kawiarenki serwującej dobre śniadania i spróbujmy różnych propozycji z menu.

Do śniadaniowych eksperymentów idealnie nadaje się Jajko Bistro Cafe&Księgarnia

Marta Skorajska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze