Przejdź do głównej zawartości

Dobre śniadanie, czyli jak zdrowo i pożywnie rozpocząć dzień


Autor: Aleksandra Pos


Według statystyk niemal 2 na 10 Polaków nie je śniadania. Częściej niż osoby starsze poranny posiłek pomijają młodzi między 18. a 24. r.ż. Na stołach nieprzerwanie od wielu lat królują kanapki z wędliną i serem, twarożek, mleko, kefir i jogurt. Czasami pojawiają się też warzywa, choć to raczej rzadkość. 



Dobre śniadanie – codzienny i smaczny rytuał
Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez niego będziemy przybierać na wadze, trudniej będzie się nam skoncentrować w ciągu całego dnia i będziemy przez to mniej wydajni. 
Niestety coraz chętnie sięgniemy po niezdrowe i tuczące przekąski. Jak na razie to tylko przypuszczenia, bo nie przeprowadzono badań jednoznacznie na to wskazujących, ale dzięki śniadaniu jesteśmy zdrowsi, utrzymujemy stałą wagę i zdrowiej się odżywiamy. Pożywny i smaczny posiłek o poranku pozwala również dobrze się rozbudzić i poprawia nastrój. Komu zdarza się wychodzić z domu bez zjedzenia nawet drobnej przekąski, dobrze wie, jak trudno skupić się na pracy z pustym żołądkiem. Dlatego, choć badania nie potwierdzają hipotezy, że poranny posiłek przyspiesza metabolizm i chroni przed tyciem, o poranku warto zaserwować sobie dobre i zdrowe śniadanie. 

Śniadaniowe zwyczaje Polaków
Polacy zjadają na śniadanie to, co można najłatwiej i najszybciej przygotować, czyli kanapki. 
Pieczywa z dodatkiem wędliny i żółtego sera lub kanapki z twarożkiem nie zastąpi owsianka czy płatki z mlekiem. Takie śniadaniowe potrawy zjada mniej niż 5% społeczeństwa. Poranny posiłek zazwyczaj wygląda każdego dnia tak samo, bo przyzwyczajenie bierze górę nad chęcią eksperymentowania. Ten, komu brakuje czasu na dobre śniadanie w domu, kupuje gotową kanapkę lub drożdżówkę w drodze do pracy. 
Pomysłów na śniadanie, które przygotujemy równie szybko jak kanapki, jest jednak bez liku. 
Dlaczego zamiast kromki chleba z masłem i wędliną nie zjeść pysznej jajecznicy z cebulką i pomidorami? 
Jeśli nie przepadamy za krzątaniem się w kuchni, a do pracy wychodzimy w biegu, usiądźmy spokojnie w jednej z knajpek serwujących dobre śniadania i spożyjmy zdrowy i smaczny posiłek. 

Dobre śniadanie – jak widzą je dietetycy
Dietetycy sugerują, żeby każdego ranka zjeść nawet niewielki posiłek. Po nocnym wypoczynku podniesiemy w ten sposób poziom glukozy we krwi, a tym samym przygotujemy mózg do działania. 
Śniadanie w większości powinno składać się z węglowodanów, ale nie może zabraknąć w nim również białka i tłuszczy. Na śniadaniowym talerzu powinna również zagościć porcja warzyw. Żeby dobrze rozpocząć dzień, na śniadanie możemy zjeść omlet z dodatkiem płatków owsianych, twarożek z pomidorem i szczypiorkiem z kromką żytniego chleba lub owsiankę z dodatkiem siemienia lnianego, cynamonu i owoców.
 Pożywne i smaczne śniadanie wcale nie wymaga wielkich przygotowań. 
Jeśli nadal brakuje nam ochoty do przygotowywania urozmaiconych porannych posiłków, wybierzmy się do kawiarenki serwującej dobre śniadania i spróbujmy różnych propozycji z menu.

Do śniadaniowych eksperymentów idealnie nadaje się Jajko Bistro Cafe&Księgarnia

Marta Skorajska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…