Ten na pierwszy rzut oka niepozorny owoc jest prawdziwą bombą witaminową.
Nazwa kiwi pochodzi z Nowej Zelandii, której mieszkańcy uznali że włochata skórka owocu jest podobna do upierzenia zamieszkującego wyspę ptaka o tej samej nazwie.Dlaczego warto go jeść?
Po pierwsze.
Jeden średniej wielkości owoc kiwi dostarczy tyle witaminy C ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłego człowieka.
Po drugie.
Pestki kiwi zawierają pektyny, które potrafią zneutralizować toksyczne substancje występujące w jelitach.
Po trzecie.
W owocach znajduje się duża ilość witaminy B8 (zwanej też inozytolem), która działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.
Po czwarte.
Jedzenie kiwi pomaga przy chorobach około grypowych, wzmacnia odporność i wspomaga dochodzenie do pełnego zdrowia w okresie rekonwalescencji.
Po piąte.
Zapobiega powstawaniu zakrzepów (nawet tych głębokich) i leczy anemię. Ponadto obniża poziom trójglicerydów i przyspiesza metabolizm.
Po szóste.
Oprócz witaminy C owoc kiwi zawiera witaminy A, E, K i z grupy B, oraz składniki mineralne jak choćby potas i magnez, a także znaczne ilości błonnika.
Po siódme.
Jedzenie kiwi wpływa dobrze na serce i reguluje poziom cholesterolu.
A dla trzymających dietę. Jeden średni (i w pełni dojrzały) owoc kiwi to około 50 kcal.
Nazwa kiwi pochodzi z Nowej Zelandii, której mieszkańcy uznali że włochata skórka owocu jest podobna do upierzenia zamieszkującego wyspę ptaka o tej samej nazwie.Dlaczego warto go jeść?
Po pierwsze.
Jeden średniej wielkości owoc kiwi dostarczy tyle witaminy C ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłego człowieka.
Po drugie.
Pestki kiwi zawierają pektyny, które potrafią zneutralizować toksyczne substancje występujące w jelitach.
Po trzecie.
W owocach znajduje się duża ilość witaminy B8 (zwanej też inozytolem), która działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.
Po czwarte.
Jedzenie kiwi pomaga przy chorobach około grypowych, wzmacnia odporność i wspomaga dochodzenie do pełnego zdrowia w okresie rekonwalescencji.
Po piąte.
Zapobiega powstawaniu zakrzepów (nawet tych głębokich) i leczy anemię. Ponadto obniża poziom trójglicerydów i przyspiesza metabolizm.
Po szóste.
Oprócz witaminy C owoc kiwi zawiera witaminy A, E, K i z grupy B, oraz składniki mineralne jak choćby potas i magnez, a także znaczne ilości błonnika.
Po siódme.
Jedzenie kiwi wpływa dobrze na serce i reguluje poziom cholesterolu.
A dla trzymających dietę. Jeden średni (i w pełni dojrzały) owoc kiwi to około 50 kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz