Przejdź do głównej zawartości

7 korzyści ze stosowania ostropestu plamistego

Autor: Olga Żarnowska

Ostropest plamisty należy do rodziny roślin astrowatych, rodzimej do wąskiego obszaru Morza Śródziemnego. Zastosowanie jego nasion ma bardzo długą historię w medycynie ludowej, sięgającą ponad dwa tysiące lat. Jako zioło lecznicze posiada przede wszystkim pozytywny wpływ na wątrobę. Poznajmy jego najważniejsze właściwości i zastosowania.




Nasiona zawierają najwyższe stężenia aktywnego związku, zwanego sylimaryną. Jest ona wspaniałym przeciwutleniaczem, który zmniejsza produkcję wolnych rodników, a tym samym pomaga zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym. 
Ostropest plamisty jest obecnie jedną z najbardziej badanych roślin w kontekście zastosowań zdrowotnych, głównie dotyczących schorzeń wątroby. Może on jednak pomóc także w innych przypadkach.
Najważniejsze właściwości i zastosowania ostropestu:
  1. Leczenie i ochrona wątroby
Zawarta w ostropeście sylimaryna pozwala chronić i regenerować tkanki wątroby, co jest szczególnie ważne w przypadku choroby alkoholowej lub długiego okresu przyjmowania leków. Należy jednak zauważyć, że ta niezwykle cenna substancja nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego ostropest najlepiej jest przyjmować w całości, w zmielonej postaci.
  1. Lepsze trawienie
Za pomocą uzupełniającego leczenia ostropestem można złagodzić niestrawność oraz inne problemy trawienne. Pozwala on stymulować produkcję żółci, niezbędnej do prawidłowych procesów metabolicznych. Ostropest plamisty może działać jako łagodny środek przeczyszczający.
  1. Prawidłowa praca nerek
Przyjmowanie ostropestu pozwala wspomagać utrzymanie zdrowia nerek, a nawet może być korzystny dla utrzymania prawidłowej pracy gruczołu krokowego. Nasiona tego ziela mają również właściwości przeciwutleniające, co pomaga zmniejszyć szkodliwe działanie wolnych rodników.
  1. Cenne źródło białek i aminokwasów
Nasiona ostropestu plamistego są również doskonałym źródłem białka roślinnego, którego zawierają ok. 18-25% w swojej masie. Posiadają one doskonały profil cennych kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
  1. Brak toksyczności
Brak toksyczności to jedna z najlepszych rzeczy na temat ostropestu i jego łagodnego charakteru leczniczego. W porównaniu do wielu innych suplementów i preparatów ziołowych, które przynoszą ze sobą skutki uboczne, takie jak bóle głowy, praktycznie wszystkie części rośliny ostropestu są wykorzystywane bez żadnych doniesień o toksyczności. Zaobserwowane w badaniach klinicznych i laboratoryjnych działania niepożądane praktycznie nie występowały lub miały bardzo łagodne skutki uboczne. Przyjmuje się jednak, że ostropest plamisty można stosować zupełnie bezpiecznie i skutecznie.
  1. Przeciwutleniacze
Zawarte w ostropeście przeciwutleniacze są szczególnie przydatne do zwiększania produkcji glutationu, kolejnego wytwarzanego przez organizm silnego przeciwutleniacza. Pozwalają one również zwiększać ilości innych antyutleniaczy, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa.
  1. Wspieranie układ odpornościowego
Cierpiący na alergie skórne mają jedną wspólną cechę, wysoki poziom nagromadzenia toksycznych składników w wątrobie, wyzwalających nietypowe reakcje immunologiczno organizmu. Przeprowadzony przy pomocy ostropestu plamistego detoks wątroby pomaga przywrócić zdrowie i znacznie zwiększyć odporność.
Podsumowanie korzyści z ostropestu
Wiele osób zastanawia się czy ostropest rzeczywiście działa. Jeśli samemu nie spróbujesz zapewne nie będziesz mieć nigdy pewności.
W przypadku poważnych schorzeń i dolegliwości, tak jak w przypadku każdego innego suplementu, należy zawsze wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Autorem artykułu jest Agnieszka Pulkowska.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…