Przejdź do głównej zawartości

Lecznicze działanie miodu

Autor: Snowarska Karolina


Miód zapewnia nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jest zdrowym dodatkiem do potraw oraz pomaga przy wielu schorzeniach. 

Miód ma nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim cukry proste, które dodają energii. Ponadto miód świetnie sprawdzi się w kuracji przeziębienia, a także wzmocni układ odpornościowy. 
Aby zadziałał…

Coraz częściej sprzedawcy oferuję podróbki miodu. Po czym je poznać? 
Przede wszystkim po cenie produktu – wiedz, że podejrzanie tani koszt, to na pewno nie prawdziwy miód. Można to sprawdzić także za pomocą łyżeczki – nabierz go na łyżeczkę i powoli wylewaj na talerz – oryginalny miód będzie lał się cienkim strumieniem, natomiast sztuczny utworzy plamę na talerzu i będzie kapał z łyżki.
Najcenniejsze właściwości odżywcze posiada oczywiście świeży miód. Jednak, jego termin ważności, jeśli jest prawidłowo przechowywany może sięgnąć nawet trzech lat. Trzeba pamiętać, żeby trzymać go w ciemnym pomieszczeniu w  szklanym pojemniku.
Miód jest oczywiście zdrowy, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Zanim zaczniesz go dodawać do potraw, sprawdź, czy aby na pewno nie jesteś na niego uczulony, ponieważ bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej to 4-5 łyżek.
UWAGA! Nie podawaj go niemowlętom – dopiero dzieci, które ukończyły 2 lata mogą zacząć jeść produkty z dodatkiem miodu. 

Pozostała już tylko kwestia doboru rodzaju. Do dyspozycji mamy wiele gatunków miodu - na jaki więc się zdecydować?
  • Rzepakowy - ma charakterystyczny wygląd - jest bardzo blady, wręcz bezbarwny. Pomoże przede wszystkim osobom z problemami z układem pokarmowym i krążenia.
  • Akacjowy - jest bardzo jasny, a posiada wiele cennych minerałów - m.in. magnez, potas i acetylocholinę. Pomaga wyciszyć się i ustabilizować ciśnienie. Jest polecany jako dodatek do melisy przed snem - taki napój ułatwia zasypianie.
  • Lipowy - Ma jasnożółty odcień z zielonkawą poświatą. Jest najbardziej ze wszystkich gatunków polecany na przeziębienia i grypę. Nie tylko pomaga pozbyć się kaszlu oraz gorączki, ale także uspokaja organizm i pomaga zasnąć.
  • Spadziowy - Charakteryzuje się ciemniejszą barwą z zielonkawym zabarwieniem. Jest polecany głównie osobom mało aktywnym fizycznie, które walczą z bólami reumatycznymi. Ponadto wzmacnia system odpornościowy.

Karolina Snowarska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…